Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte nytt – men fint

Den amerikanske författaren Hal Sirowitz utges nu för första gången på svenska. Diktsamlingen ”Mamma…

Den amerikanske författaren Hal Sirowitz utges nu för första gången på svenska. Diktsamlingen ”Mamma sa” (Arkad förlag) är ett flöde av moderlig omsorg – skildrad i språkligt lakoniska och innehållsligt burleska skröne­dikter.
Man ler ofta när man läser, men slås också av hur Hal Sirowitz systematiskt gör lytes­komik av ett slags familjegalen New York-judisk kultur, som alla från Jerry Seinfeld till Woody Allen redan har kramat det mesta ur. Judar i New York måste vara världens mest betraktade, beskrivna, vittnande, skrivande och filmade grupp. Alltså finns det inget nytt att hämta i ”Mamma sa”, i alla fall inte för den läsare som tänker sig att Hal Sirowitz hemmaplan och härkomst ska vara det viktigaste med hans litteratur – vilket Arkad förlag tycks göra, genom att hamra in just detta i baksidestextens första mening.
Den som däremot vill fundera över sin egen modersrelation, och väljer att tänka bort miljöer och markörer, får en fin stund med boken.
Andreas Ekström
Gå till toppen