Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tv-drömmen blev sann

Ritza Papaconstantinou är både röst och ansikte utåt för SVT – ett arbete hon drömde om redan som liten.

Kunskapstörstande. ”Man lär sig allt från varför man får magsår till hur läget är i Burma.” Ritza Papaconstantinou ser alla programmen hon presenterar i tv . ”Det är bra för allmänbildningen. ”Foto: Jens L’Estrade
STOCKHOLM. Det finns de som får betalt för att ägna sig åt vad andra kallar nöje. Somliga provar viner, andra tittar på tv. Ritza Papaconstantinou arbetar med det senare.
Det är förstås inte hela sanningen om hennes yrke, men faktum är att den tid hon syns eller hörs som programvärd i tv är obetydlig i jämförelse med den tid hon lägger på förberedelser. Och där ingår att se programmen och diskutera igenom innehållet med redaktionen innan hon skriver sina texter.
Jobbet som programvärd i SVT har hon haft i snart åtta år, och det är något av en flickdröm som har gått i uppfyllelse, säger hon.
– Jag träffade en gammal kompis för några månader sedan, och hon sa ”det är så roligt att se dig i tv Ritza, för när vi var små så lekte du hallåa”.
Hon växte upp med en grekisk pappa och en polsk-fransk mamma i en kreativ familj där musikintresset frodades (brodern Alex är producent och kompositör). Men uppenbarligen fanns det också en liten tv-profil i familjen, för det visade sig att kompisen hade rätt: efter lite grävande bland super-8-filmerna som hennes pappa filmat dök det upp ett klipp där en 8-årig Ritza sitter och presenterar program.
– Så man kan med andra ord säga att jag har levt min dröm under ganska många år nu, eller hur?
Hennes röst känner säkert många igen, den djupa och välartikulerade som berättar om kvällens program på SVT2. Skolad på Calle Flygares teaterskola dit hon sökte sig i vuxen ålder, peppad av en engagerad morfar som uppmanade henne att satsa på det hon verkligen ville göra.
Något som har präglat Ritza Papaconstantinous liv är att hon blev mamma tidigt. En oväntad tonårsgraviditet och ett fast beslut att behålla barnet ledde in hennes liv på ett annat spår än det vanliga.
– Jag gick och vaggade bebis på nätterna när mina kompisar var ute och festade och pratade om killar, säger hon. Jag tvingades ta stora beslut. Men det var också en romantisk tid; det här man drömmer om som flicka, att föda ett litet barn, en liten dotter, och så är det hon och jag.
Det tidiga föräldraskapet gjorde henne stark och självständig, samtidigt som det har hållit henne ung till sinnet att ständigt vara omgiven av barn och tonåringar hemma. Hon har just kommit tillbaka till jobbet efter att ha varit hemma med ett litet sladdbarn, sonen Nateyo.
– Jag hinner ofta inte med så mycket mer förutom jobbet och barnen. Men det rör på sig ganska mycket hemma hos mig. Mina döttrar lyssnar jättemycket på musik, vi dansar mycket, deras kompisar kommer, vi äter middagar tillsammans. Det mesta händer i mitt hem, faktiskt!
Nyligen har tidningarna skrivit om att SVT planerar att sluta med programvärdar i rutan. Det stämmer inte riktigt enligt Ritza, de ska sluta synas men deras röster ska fortfarande guida tittarna och vara ett sällskap under tv-kvällen.
Vad har du för förhoppningar om framtiden?
– Jag hoppas att jag ska fortsätta orka vara den engagerade person jag är i dag, och att mina barn ska få känna sig stolta över sin mamma.
Bor: Stockholm.
Familj: Tre barn, Elinah, 21, Estelle, 15, och Nateyo, 19 månader.
Aktuell: Ger röst åt diverse program i SVT2, Syntolk för ”Mot alla odds”. Fyller 40 år den 2 mars.
Karriär : Tv-hallåa i TV6. Calle Flygares teaterskola, skådespelar- och konferencieruppdrag. Programpresentatör och speakerröst på SVT sedan 2004.
A tt fylla 40: Det är lite blandade känslor. Jag är hungrig på livet och har ett par hemliga drömmar som jag hoppas uppfylla en dag.
Favorit-tv-program: ”Korrespondenterna”, ”Kobra”.
Gå till toppen