Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hög tid att slopa poolsystemet i elitserien

I år har handbollen slopat de senaste två säsongernas kvartsfinalgrupper med seriespel och bonuspoäng från elitserien.
SM-slutspelet inleds istället med rak utslagning, fyra kvartsfinaler mellan de åtta främsta.
Återinförandet av den gamla ordningen skapar större sportslig rättvisa, fler intressanta matcher och inget avgörande i förtid.
Tack för det.
***
Serievinnarna börjar med att bestämma om man vill möta elitseriens åtta eller sjua. Just nu toppar Guif före Ystads IF.
Därefter fortsätter proceduren – tvåan väljer det lag som är kvar av sjuan/åttan eller sexan. Trean har sen två valmöjligheter innan det bara återstår en motståndare för tabellfyran.
Vilka höjdpunkter det skulle bli om Ystads IF föredrar IFK Kristianstad och Skånelagen gör upp i fem glödheta derbyn!
De fyra främsta placerade lagen har fördelen av hemmaplan i en eventuellt avgörande drabbning.
***
Tyvärr klarar inte tävlingskommittén att ändra mer än en sak i taget. Elitseriens poolindelning – tre inbördes möten inom sjulagspoolerna och två matcher mot övriga lag – finns dessvärre kvar.
Nästa säsong vill jag ha tillbaka den klassiska elitserien, schemat där alla klubbarna möts lika många gånger med en inbördes hemma- och bortamatch.
Samma förutsättningar för alla borde vara självklart. Då skall de senaste två årens spelmodell förpassas i malpåsen.
* Det är ju alldeles uppåt väggarna att fem lag nu får favören av en extramatch mot slagpåsarna Hammarby och Caperiotumba.
* Förhoppningen att locka mer publik genom den geografiska uppdelningen och kortare resavstånd för bortalagens supportrar har heller inte slagit in. Snarare har intresset mattats av att det gått inflation i antalet derbyn.
* Och i en ekonomisk värld med ständigt hotande konkurser hade det ju aldrig gått att räkna om säsongens tabell om ett lag tvingats dra sig ur.
Det var ju faktiskt nära för Hammarby i vintras. Skulle vissa lag då stryka tre resultat, andra bara två?
***
När Ola Lindgren hemmadebuterade som tränare för IFK Kristianstad i fredags var det aldrig aktuellt med några ceremonier vid mittplan. Den lågmälde Halmstadssonen föredrar att tona ner sin egen person och istället låta resultaten tala.
På kort tid har landslagsledaren vänt nordostskåningarnas negativa trend sen EM-uppehållet och skapat ett helt annat go i laget än tidigare. Förvandlingen kan beskrivas som en Ola-effekt och om två-tre omgångar kommer slutspelsplatsen sannolikt att säkras.
Kan ni tänka er att Ola Lindgren då sliter av sig tröjan och springer runt Arenan i bar överkropp?
Inte jag heller.
Dylika pajasfasoner kan vi vara utan.
***
I Trelleborg tvingas Pelle Käll summera ett nytt misslyckat tränaruppdrag. Det går väl inte bara att skylla på spelarmaterialet (= igen) och att nybildade HBK är ett klubbnamn som följt fotbollens Halmstad i fotspåren.
”Jag är öppen för det mesta nästa säsong”, säger Pelle Käll i en intervju om sin framtid i Allehanda.
Inom loppet av ett år fick han 2010 sparken i både H43 (våren) och Ystads IF (hösten).
Skall bli spännande att se vem som blir Pelle Källs kommande arbetsgivare…
Gå till toppen