Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Sean Banan: Alla kan var kung

Ikväll sjunger Sean Banan för alla vuxna och ovuxna barn igen.
Håkan Engström har intervjuat honom.

”Diggi-Loo diggi-ley, alla tittar på mej”, hette det på schlagersvenska när tre bröder från Salt Lake City dansade sig in i folkhemmet. ”Dansande deodoranter”, fnyste Ulf Lundell som redan då var en engagerad konstkritiker.
Sååå 1984.
I år är de gyllene skorna utbytta mot en förgylld tron och en juckande göteborgsk iranier som sjunger ”diggi-diggi-didiggi-ding-ding-ding, här glider kingen in”. Innan hans tre minuter i rampljuset är över har han serverat en svennepizza garderad med alla schablonuppfattningar om invandrare som finns på menyn.
Det där är alltså min tolkning. Vad säger Sean Samadi, mannen bakom Sean Banan?
Vad är det du vill säga med din låt och ditt nummer?
– Att alla kan vara kungar i Sverige, men på sitt eget sätt. Man ska slappna av och sluta bry sig om vad andra tycker. Det vill jag förmedla till andra.
Det är helt uppenbart ett komiskt nummer. Vem är det du driver med?
– Driver med … det uttrycket har en så negativ klang. Jag driver inte med någon. Jag skämtar om mig själv, om min värld.
En del uppfattar det som en karikatyr av invandrare. Är inte det begripligt?
– Nej, det vet jag inget om. Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv. Och i låten talar jag bara om mig själv, jag representerar enbart mig själv. Det här handlar inte om grupperingar, inte alls. Budskapet är: var kung, men var det på ditt sätt.
– Detta är ren underhållning, man måste förstå att det är humor – med glimten i ögat. Alla uppfattar humor på sitt sätt, och det är okej för mig. Folk för tänka och tolka som de vill.
– Jag har alltid gjort saker på mitt vis, men alltid försökt få folk att le. Jag var klassens clown, det beteendet har jag kvar. Att underhålla får mig att må bra, det ger bekräftelse. När människor skrattar, applåderar och visar sin kärlek till mig så växer jag. Det får mig att göra vad jag gör.
Hur har du förändrats sedan du var med i ”Floor Filler” 2006? Såg du dig mer som dansare då?
– Självklart, det handlade om dans, men jag har alltid varit underhållare. Jag blev tittarfavorit, eftersom jag var mig själv. Sedan dess har jag letat andra sätt att underhålla folk: stand-up, sketcher, film. Jag försöker alltid hitta något nytt.
Vem är din målgrupp?
– När jag var med i ”Cirkus Möller” på TV4 var det mest tonåringar som gillade mig, men sedan jag började med musik har jag börjat nå en yngre publik. Det var aldrig planerat, jag bara fick den målgruppen.
Anpassar du dig efter din publik?
– Självklart. Allt jag gör kommer från mig, men jag gör det ju inte enbart för mig själv. Det är lite som med Markoolio, han hade inte barnpubliken från allra första början.
– Jag gillar Markoolio, är imponerad av vad han gjort. Han är ett bra exempel att följa, eftersom han gör det på eget sätt. Det finns publik som inte köper det han gör, men det är inte Markoolios problem.
Dina låtar har många oneliners, och du har en rad humoristiska formuleringar på ditt samvete: ”Hallå där, kött & blåbär” till exempel. Är det sådant som dyker upp i vardagen, eller sätter du dig och skriver manus och kläcker idéer?
– Jag suger hårt på att sitta och skriva manus, därför slutade jag med stand-up. Jag blir roligast i interaktion med andra människor. Då kan jag också testa mina idéer, som partytricks.
Filmen ”Seanfrica” sågades nästan överallt. Blev du sårad?
– Jag tar inte åt mig. Ifall Lilla Lisa fick i uppdrag att recensera ”Rosens namn” med Sean Connery hade det inte blivit så höga betyg.
– Min målgrupp älskar filmen. Lilla Aktuellt hyllade den. Och det finns vuxna Sean Banan-fans som också gillar den. Skämt och humor på den nivån kommer alltid att finnas, ingen vinner på att sådant överanalyseras.
Kikki Danielsson är med i filmen. Vad har ni gemensamt?
– Vi hade setts på ett eller annat mingel tidigare. Hon har gett mig så sjukt mycket stöd, skickar de gulligaste sms. I samband med tävlingen skrev hon: ”Sean, det handlar inte om att vinna utan att göra sig oförglömlig.”

Sean Banan

• Heter Sean Samadi. Kom till Göteborg från Iran som tvååring 1987.
• Slog igenom 2006 i ”Floor Filler”, ett dansprogram i TV4. Medverkat i ”Cirkus Möller” och ”Äntligen fredag”. Musikdebuten kom med singeln ”Skaka rumpa” sommaren 2010.
• Filmen ”Sean Banan inuti Seanfrica” gick upp på bio i februari.
• Deltar ikväll i Andra chansen med Sean den första Banan.
Gå till toppen