Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handbollens Malmö missar inte målet

Bäst anfallsskärpa i smått ofattbara målorgien mot H43, 42-32 gör att HK Malmö kan börja planera för ett nytt SM-slutspel!
Det står redan klart att antingen Redbergslid eller Lugi kommer att hamna bakom Jan ”Proppen” Karlssons mannar i tabellen. Lagen möts inbördes på söndag och förloraren kan maximalt nå 32 eller 31 poäng. Malmö har redan 33.
För att segraren RIK/Lugi ska passera krävs full pott. Dessutom att Drott tar mer än fyra poäng på sitt tuffa restprogram.
Det inträffar inte.
HK Malmö kan sluta oroas över konkurrenter som jagar. Chansen är faktiskt större att gå om Alingsås, knipa fjärdeplatsen och få hemmaplansfördelar i kvartsfinalen.
***
Försiktige tränargeneralen Karlsson vägrar förstås ta ut någon slutspelsbiljett i förskott.
Men det är lika osannolikt att handbollens Malmö missar SM-festen som att hockeyns Redhawks överlever förkvalserien.
Då förstår ni själva.
Den kommande månaden blir handbollen den vinteridrott som bjuder på elitunderhållning i stan. Intresset ökar, 1.128 åskådare var en bra publiksiffra för att gälla en match mellan topp och botten.
***
Tredje raka slutspelet innebär att HK Malmö är bäst av Skånelagen den gångna treårsperioden.
Lugi missade SM-deltagandet 2010, Ystads IF 2011 – och IFK Kristianstad har aldrig varit bland de åtta främsta sen återkomsten i elitserien 2009. Inte H43  heller.
Och Malmö fortsätter att samla rekord denna succévår…
* Måndagskvällens 42 mål är högsta noteringen någonsin.
* Tidigare sviten på sju raka segrar den längsta i klubbhistorien.
* Poängantalet redan efter Hammarbymatchen det främsta.
***
Såg att Lundaprofilen Bertil Andérsen gästade sin gamla hemmahall. Den förre Lugitränaren och förbundskapten har ju även lett handbollsövningar i Baltiska Hallen.
1974 förde han dåvarande IFK Malmö till serieguld. Så ädla medaljer blir det inte i vår, men kanske tredje gången gillt och semifinal.
Ulf Mohlin är marknadschef i HK Malmö. Jag vet inte om det var för sitt förflutna i H43 han skämdes och gömde sig i en vargoverall…
***
Skånederbyt var underhållande och kul för de som gillar öppen anfallshandboll. Samtidigt fick vi bevittna två bedrövliga försvar.
41 mål de första trettio minuterna (21-20 för Malmö i paus). 74 fullträffar totalt.
Det överträffar den målrikaste matchen jag kan erinra mig – 40-30 mellan Vikingarna och Guif i början av 1960-talet.
***
Själv var jag inte i tjänst i Baltiskan. Men jag hörde att en skrivande journalistkollega skulle kräva extra ersättning för att han fick anteckna betydligt fler streck i målprotokollet än vanligt.
Till och med i den nästan alltid tomma målvaktskolumnen…
När gästernas inhoppare Philip Ståhl prickade rätt med ett utkast över hela plan till 23-22 var antalet mål och räddningar för de båda H43-målvakterna Ståhl och Espen Christensen detsamma.
Ett säger en!
***
Båda lagen måste förbättra sina vidöppna försvar till kommande slutspel och kval – och H43 tillbakalöpen efter missade anfall.
Lundalaget borde känt till HK Malmös styrka i kontringarna.
Elva mål i de snabba omställningarna och nu var det fler än Rasmus Skram som stormade fram. Till och med Mirsad Pecikoza, som inte är känd för att vara någon raket.
Men den här kvällen bjöd ”Pepsi” på mer udda handbollsgodis, satte även ett underarmsskott från distans!
***
Mest glädjande för HK Malmö var annars att Fredrik Lindahl närmar sig de takter som en gång gjorde honom till landslagsman. Åtta fullträffar, flest hos segrarna.
Stephen Nielsen spelade upp sig i andra halvlek, men kunde inte förhindra Oscar Jensen (!) från att näta. Fast det var inte målvaktskollegan (borta på grund av ryggproblem) utan namnen i H43.
Lundalaget får ta med sig att de båda sexmålsskyttarna Johannes Sandgren och Fahrudin Zaimovic steg fram och avlastade Zoran Roganovic.
Bra att många börjar ta initiativ, för det räcker inte att lita på en man om kontraktet ska kunna räddas.
Gå till toppen