Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lyssnar Lugis B-pojkar på Zanotti?

Under sitt fjärde tränarår i Lugi är Johan Zanotti på väg att missa SM-slutspelet för andra gången. De säsonger Lugi gått till slutspel har laget blivit utslaget innan semifinalerna. Två kvartsfinaler är inte godkänt med det spelarmaterial Johan Zanotti haft till sitt förfogande.
De tre första säsongerna kunde han disponera blivande landslagsstjärnan Kim Ekdahl Du Rietz. I somras fick han namnkunniga nyförvärv som Kristian Meijer, Nemanja Milosevic och Albin Tingsvall, nyligen H43-avhopparen Daniel Lindquist. Ändå har inte Lugi närmast sig de främsta i svensk handboll.
Nästa säsong får Johan Zanotti ta ett steg tillbaka och ägna sig åt att utbilda ungdomar. För att bli ett topplag på seniornivå måste klubben fostra de många löften som finns i de egna leden och få talangerna att fortsätta utvecklas efter pojkåren.
Frågan är om Lugis B-pojkar kommer att lyssna på Johan Zanotti?
***
Spelarna i A-laget gör det inte, om man ska tro den andre Lugitränaren.
Tomas Axnér skyllde nämligen förlusten mot IFK Skövde – och alla brända frilägen – på att ingen följde direktiven att skjuta högt eller runt stödjebenet på Mikael Appelgren.
Videoanalyser av Skövdemålvakten och tränarnas taktiska genomgångar var förgäves.
”De avslutade som B-pojkar, bara i mellanhöjd, kritiserade Tomas Axnér.
Han tyckte inte anfallsspelet brast. Det skapades ju chanser.
Förlåt, men jag hörde samma tongångar efter derbysmällen mot H43. Då var det inte lokalrivalens utgrupperade försvar som fällde vinrött, enligt Axnér.
***
Såg vi förresten samma match på onsdagskvällen?
Tre gånger i första halvlek blev ju Sydsvenskanfotografen Håkan Röjder träffad av felriktade Lugiskott långt vid sidan av målramen.
Vän av ordning måste berömma Skövdes 6-0 försvar för att ha täckt upp buren. Och motståndarmålvakten ingick väl också i matchen?
”Jag hade läst in Lugispelarna”, log handbollens ”Äpplet”.
***
Efter två år med tränarkonstellationen Johan Zanotti/Ulf Sandgren fick lågmälde Sandgren sparken och ersattes av Tomas Axnér.
Det nya paret – med två frispråkiga herrar – har inte lyckats bättre.
Är det bara spelarnas fel?
Eller är det åter tränarna som inte har något förtroende och når ut med sina budskap?
***
Till hösten lyfts Tomas Axnér upp som huvudansvarig.
Kommentarer efter Skövdematchen:
”Jag är redan inställd på nästa säsong, det här laget har inget i slutspelet att göra”.
”Till sommaren väntar ett stålbad för spelarna och de som inte ställer upp kan lösa in sina kontrakt”.
”Nu har ni väl fått stoff till rubriker”, sa Tomas Axnér till journalisterna.
***
Han är mediaman, den färgstarke expertkommentatorn i TV4, och tacksam att intervjua för att alltid våga stå för sina åsikter.
Men som ledare i Lugi är det väl inte Tomas Axnérs främsta uppgift att tillgodose pressen?
Lugi har fortfarande en liten slutspelschans. Då ska förstås inte tränaren ge upp hoppet, allra minst han som måste peppa och bygga upp självförtroendet i laget.
Och hur mår ängsliga och deppade spelare, när de alltid ges skulden för egna misstag i bortförklaringar av nederlag?
***
Sanningen är mer att Lugi saknar klara linjer och harmoni i sina fantasilösa anfall.
Något måste varit fel i upplägget när de från Guifmatchen så lyckade utspelen till Skövdesonen Niklas Gudmundsson och Kristian Meijer på kanterna nästan helt lyste med sin frånvaro.
För att inte tala om försvarstaktiken, att backa ner på linjen för att hindra passningar till Andreas Nilsson och istället bjuda Niklas Forsmoo ytor att ostörd ladda sin vänsterbössa innanför frikastllinjen, nio mål.
Johan Zanotti hade Niklas Forsmoo i Lugi 2008-10 och fick erfara att släkten är värst.
***
För fjärde året  i rad har Lugi floppat efter nyår, nu fem poäng på åtta matcher. De ständigt svaga vårsäsongerna kanske heller inte är någon tillfällighet.
Återkommer om Johan Zanotti kan ge svar. Annars får fakta tala klarspråk.
Tre segrar i slutomgångarna kan fortfarande göra Lugi till ett slutspelslag. Fast då måste förstås tränare och spelare börja tala samma språk. Och tro på varandra.
Gå till toppen