Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Frostberg: Det går att bättra sig – om man vill

För ett år sedan uppmanade jag det skånska näringslivet att presentera konkreta mål på jämställdhetsområdet för 2011. I dag berättar vi hur det gått för de elva företagsprofiler som stack ut hakan och berättade om sina personliga jämställdhetslöften.
Thomas Frostberg.
Sammanställningen visar att det skånska ­näringslivet faktiskt har blivit lite mer jämställt på bara tolv månader. I flera fall har företags­ledarna dessutom överträffat sina egna mål.
Till exempel har 90 procent av kvinnorna som genomgått Alfa Lavals utvecklings- och mentorsprogram blivit befordrade. Det är betydligt mer än de 50 procent som koncernchef Lars Renström hade satt upp som mål.
Yvonne Mårtensson lovade att minst hälften av de personer som Cellavision anställde under 2011 skulle vara kvinnor. I slutändan var två av tre nyanställda under året kvinnor, vilket gjorde att andelen kvinnor i personalstyrkan ökade till 43 procent i det tekniktunga företaget.
Håkan Jeppsson, vd för Inwido, har också överträffat målet att 15 procent av de högsta cheferna ska vara kvinnor med ett par procentenheter.
Det bevisar att det går att ändra på missför­hållanden, bara man bestämmer sig för att det är viktigt. Det kan dessutom gå ganska snabbt. Metoden verkar vara att sätta upp tydliga och mätbara mål som går att utvärdera löpande. Det är något som företagen känner igen från andra områden. Lika lite som en vd får missa resultatmålet för firman, lika viktigt blir det då att nå ett jämställdhetsmål.
Eller som Ratos nya vd Susanna Campbell, i veckan utsedd till årets mäktigaste affärs­kvinna, konstaterade när jag frågade henne om inställningen till kvotering. Hon är emot, men tror att det finns andra sätt att skapa tryck i ­frågan: ”Det man mäter har folk tendens att leverera på i företagen. Mäter du den här frågan så får den absolut ökat fokus.”
Kort sagt, om företagen börjar sätta jämställdhetsmål kanske vi slipper diskutera vad som är möjligt att uppnå och börjar få se resultat istället.
Gå till toppen