Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rivningen av stiftelsehus skapade starka känslor

Det finns fula byggnader och det finns fina. Några av de vackraste har gått förlorade. Många Malmöbor minns Dahlgrenska stiftelsen vid S:t Pauli kyrka. Andra är för unga.

Få rivningar i Malmö stad har väl skapat sådan debatt som när grävskopornas käftar gjorde mos av Dahlgrenska stiftelsen 1978. Den som är född på sextiotalet eller tidigare kanske minns den pampiga byggnaden som låg övergiven, i tystnad och mörker. Sommaren 1976 hade det enorma huset bara tre hyresgäster.
Idag är det endast ett järnstaket runt kvarteret Sofia längs Exercisgatan, Gabriel Jönssonsgatan, Kungsgatan och Drottninggatan som minner om stiftelsens storhetstid – eller kanske snarare dess guldålder.
Gustaf Dahlgren var guldsmed. Han grundade Guldvaruaktiebolaget G Dahlgren & Co 1845. När han trettio år senare avled som ungkarl utan barn testamenterar han sin enorma förmögenhet till en stiftelse som så snart den uppgick till en halv miljon kronor skulle finansiera ”en byggnad i vacker smakfull stil”. Det dröjde till sekelskiftet.
I brist på en allmän social omsorg fanns det på gamla dagar ett välbehövligt behov av privata initiativ. Den Dahlgrenska stiftelsens trevåningsbyggnad med flyglar, 48 boningsrum och 23 kök, bönkapell och badrum var dock inte ägnad för ”den lägre arbetarklassen”.
Här tänkte sig guldsmeden till lindrig hyra eller hyresfritt upplåta familjelägenheter och enrummare till den som beskrevs som ”välfrejdad”, har uppnått en ålder av minst 50 år, varit Malmöbo i minst tio år, betalt sin skatt och med en egen inkomst på minst 400 kr per år.
Medelåldern på de inflyttande gästerna 1903 var 65 år, 90 procent var kvinnor.
Det enorma stenhuset blev med tiden omodernt. Vid uppförandet hade man valt kakel- och järnugnar istället för centralvärme. I kranarna rann det kallvatten. Dryga värmekostnader tärde på ekonomin under andra världskriget och förmåner drogs in för att hålla liv i stiftelsen. På 60-talet var huset i behov av omfattande renoveringar samtidigt som allt färre ville bo i det omoderna huset. Så när länsstyrelsen vill utvidga och därmed flytta Rörsjöns idrottsplats till kvarteret Sofia såg stiftelsen en chans att avveckla och fortsätta välgörenhet i andra former – den Dahlgrenska stiftelsen delar alltjämt ut bostadsbidrag till behövande enligt donatorns regler.
Malmö stad köpte tillbaka den en gång skänkta tomten för en miljon kronor. Idag finns det parkeringsplatser och park med bollplan på tomten.
Nu planerar MKB att bygga bostäder här – vågar man hoppas på att järnstaketet får stå kvar?
Läs mer: Dahlgrenska stiftelsen av Anders Franzén, Elbogen 1988.
Gå till toppen