Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hård kritik mot mottagningsskola

Kommunens planerade mottagningsskola för flyktingbarn sågas i Malmökommissionens senaste rapport. Det finns ingen forskning som stödjer att flyktingbarn bör placeras i en separat skola, enligt Malmökommissionen.

MALMÖ. I början av 2010 bestämde kommunstyrelsen att starta en mottagningsskola för flyktingbarn i årskurs 7–9. Nu kritiserar Malmökommissionens Nihad Bunar mottagningsskolan. Malmö­kommissionen vill i stället att flyktingbarn ska få gå kvar i vanliga skolor.
– Detta handlar om tjänstemän som har suttit och brainstormat kring de här förslagen och inte byggt det här på vetenskaplig grund. Det står i skollagen att verksamheten ska byggas ut­ifrån forskning och det gör inte den här mottagningsskolan. Det finns ingen forskning som säger att det är bra att ha mottagningsskola, säger Nihad Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap.
Malmökommissionen tillsattes av kommunen 2010 för att ta fram forskning om ojämlikhet vad gäller hälsa bland Malmöbor. I dagarna presenterade kommissionen rapporten Skolan och staden, som fokuserar på flyktingbarn.
Mottagningsskolan öppnar till höstterminen och planerar att kunna ta emot cirka 80 elever. Varje flyktingbarn ska få en individuell prövning för att avgöra om de ska inskrivas i mottagningskolan.
– Om barn hellre kan komma ut i vanlig klass ska de göra det. Det ska inte handla om att barn ska komma ut i mottagningsskolan per automatik, utan här får vi göra en bedömning, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S), kommunalråd.
Enligt Nihad Bunar kan mottagningsskolan vara juridiskt tveksam eftersom skollagen förpliktigar att barn har rätt att gå i den skolan som ligger närmast hemmet.
– Jag menar att Malmö stad bör kontakta Skolinspektionen så att de granskar det här innan ni öppnar skolan så att ni har det juridiska på det torra, säger Nihad Bunar.
Malmökommissionen tillsattes av kommunstyrelsen 2010 och är politiskt oberoende. Uppdraget är att ta fram ett vetenskapligt underlag för att främja hälsan bland Malmös invånare. Kommissionen består av 14 forskare inom områden som skola, trygghet, hälsa, uppväxtvillkor och segregation. Malmökommissionens nya rapport heter Skolan och staden.
Gå till toppen