Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ny studio för allt på K

Det senaste tillskottet på kulturhimlen i Lund heter studio K2. Just nu handlar det om lite läbbiga magiska boxar.

”Hattparaden” är en av boxarna på utställningen.
K2 hör hemma på Krafts torg. Där är ett k, konst är ett annat och Kungsgatan är ytterligare ett liksom kultur och kunskap.
Kenton Knowles har två k i sitt namn och han är en av initiativtagarna till K2. Han har sin arkitektbyrå där i källaren bakom Domkyrkan. Bakom K2 står också journalisten Bodil Schrewelius. I dagarna har man haft sin andra vernissage.
Att Lund är en stad med kunskap och kreativitet är grundidén.
– Så gör vi något av det. Studio K2 har ett brett register. Det handlar om konst, musik, kläder, historia, miljö, teknik, politik, ekonomi och religion. Allt detta finns i Lund. Vi ger en arena för föredrag och utställningar, förklarar Bodil Schrewelius.
Från galleriet K2 är det inte långt till Domkyrko­forum. Kenton Knowles och Bodil Schrewelius talar gärna om ett nav i Lund och att de befinner sig mitt i. Som så många andra i Lund blickar de framåt mot när forskningsanläggningarna finns och vad som då måste hända i Lund. Kultur och teknik är ett måste för dem som redan finns i Lund och för dem som kommer.
En afton med studio K2 börjar med ett föredrag på Domkyrkoforum. Ämnena kommer att skifta men kunskap och erfarenheter är gemensamma nämnare.
– Så minglar vi en stund innan vi går ner i vår källare och håller vernissage med föredragshållaren, som också är utställare.
I veckan var det Aida Kalnins som talade om kraft. Och kraft finns i de boxar, lådor med glasfönster, som hon ställer ut galleriet. Men mest tycker hon att boxarna är lite läbbiga. Det blev så när hon fyllde dem.
Aida Kalnins är arkitekten som blev scenograf på teater och numera gör filmscenografi. Åtta långfilmer med Richard Hobert har det bland annat blivit.
Som scenografi kan man se boxarna men när Aida Kalnins beskriver dem är det objekten som styr innehållet.
Objekten i sig är, enligt Aida Kalnins, loppisfynd som hon har mängder av. Tillsammans berättar de något. Ibland får de förändras. Turistdockor från samlingen kläddes av och fick bara behålla hatten.
Den som vill se kan göra det på Krafts torg 2 de närmaste veckorna. Det går också att se en del av boxarna i fönstren.
Gå till toppen