Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD slutar använda ordet ”arabisering”

Sverigedemokraterna tänker inte använda ordet arabisering fler gånger.– Det kan skapa missförstånd, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD).

Magnus Olsson (SD).Bild: Foto: Karl Melander
I lördags arrangerade Sverigedemokraterna, stadens tredje största parti, ett torgmöte under parollen ”Mot våld och kriminalitet i Malmö”.
Under mötet sa partiets Magnus Olsson: ”Vår stad präglas av en oroväckande arabisering och en minskande gemenskap och samhörighet.”
Formuleringen fick Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd, att reagera:
– Formuleringen måste ligga nära hets mot folkgrupp, sa hon till Sydsvenskan.
I ett mejl till Sydsvenskan skriver nu Magnus Olsson att partiets uttalanden har tolkats som att ”gärningsmännen bakom våldet och den senaste tidens dödsskjutningar skulle vara av arabiskt ursprung.”
Enligt honom är tolkningen felaktig och bygger på missförstånd.
”Med arabisering menade vi i det här sammanhanget att Malmö är på väg att få samma typ av problem som man kan se i arabvärlden i form av bland annat instabilitet, våld, motsättningar, sekterism och religiös fundamentalism”, skriver han.
Hur trodde ni att det skulle tolkas?
– Absolut inte så som Katrin Stjernfeldt Jammeh tolkar det. Vi är absolut inte intresserade av att peka ut några grupper, säger Magnus Olsson.
Varför använde ni ordet arabisering?
– Demonstrationen skulle inte handla om detta. Det var ett torgmöte för trygghet och mot våld och kriminalitet i Malmö. Det var vårt budskap. Om nu någon tolkar det som att vi pekar ut araber som grupp så är det ett missförstånd. Det var inte meningen eller syftet, det vill jag verkligen betona, säger han.
I mejlet skriver Magnus Olsson också: ”Vi kan dock inte se att vårt ord arabisering skulle vara värre än det närliggande och väletablerade begreppet balkanisering, som till stor del betyder samma sak som det vi ville förmedla, och som vi kanske borde ha använt istället”, skriver Magnus Olsson.
Nationalencyklopedien beskriver balkanisering som ”politisk uppsplittring och sönderfall av existerande statsbildningar.”
Gå till toppen