Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vindkraftsfabriken måste flytta på sig

Rader av vindkraftstorn ligger intill kajen som ska bebyggas.– EWP måste flytta dem när vi önskar det, säger Varvsstadens projektledare Karin Månsson.

Detta ingår i ett avtal mellan Varvsstaden och EWP som är skrivet men ännu inte undertecknat. Avtalet ger EWP rätt att stanna till 2015. Då planerar företaget att flytta till Ystad. Hall 8 där rören svarvas och målas ska skalas av och bli till torg med restauranger och blommor hängande i de gamla traverserna, enligt det vinnande arkitektförslaget för Varvsstaden.
Rören intill kajerna måste bort innan dess. En del av dem skeppas ut med båt.
– Det får de lösa på annat sätt, säger Karin Månsson.
Kockums Industrier, som startades av tidigare anställda för tio år sedan, skulle ha flyttat till Trelleborg vid det här laget. Lågkonjunkturen kom i vägen.
– Vi har kunder, men de får inga banklån, säger vd:n Björn Widell.
Företaget klarar sig med leveranser till LKAB. Det är inte aktuellt med några varsel för de 85 personer som jobbar kvar. Men det går inte så bra som ledningen räknade med för ett år sedan. Anläggningen i Trelleborg finns kvar, men flytten får vänta. Björn Widell hoppas att även hans företag får stanna i sin gamla Kockumsverkstad till 2015.
– En bro stör inte oss. Det viktiga är järnvägen som vi både tar in material och levererar färdiga vagnar på.
Cerealias platschef Erling Koch vill inte kommentera den planerade bron förrän han sett planprogrammet. Företaget har ett par båtar i veckan som passerar klaffbron ut till Malmös hamninlopp.
– Vi kommer att uttala oss i samrådet, säger Erling Koch.
Någr a av Malmös ledande politiker, bland andra tekniska nämndens tidigare ordförande Emmanuel Morfiadakis (S) och nuvarande ordförande Anders Rubin (S), har uttalat sig för att hela Cerealias anläggning kanske måste flytta.
– Om staden vill flytta på oss kostar det skattebetalarna en och en halv miljard. Det har vi sagt till Rubin tidigare. Priset har gått upp sedan dess, säger Erling Koch.
Gå till toppen