Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler och fler barn lever i fattigdom

Vart tredje barn i Malmö lever i fattigdom, enligt Rädda Barnen. Fattigast har barnen i Rosengård det.

Malmö kommun har det dystra rekordet att visa flest fattiga barn sedan mätningarna startade 1991. Siffrorna, som den nya undersökningen baserar sig på, kommer från år 2009, ett år med ekonomisk tillbakagång i Sverige vilket slår igenom i hela landet. Endast åtta av 290 kommuner visar inte på ökad barnfattigdom.
Rapportförfattaren och Malmöprofessorn Tapio Salonen förutspådde redan i fjor att det ekonomiska läget åren 2009 och 2010 skulle försämra för många familjer.
Malmö ligger alltså på 290:e och sista plats och i Malmö finns även Sveriges fattigaste stadsdel: Rosengård. 64,3 procent av stadsdelens barn räknas som fattiga.
– Enligt Barnkonventionen har alla barn i Sverige rätt till en skälig levnadsstandard. Men skillnaderna mellan barn blir allt större, de rikare blir allt rikare och de fattiga allt fattigare, säger Mary Douglas på Rädda barnen i Malmö.
Det visar sig inte minst om man åker 20 minuter ut ur Malmö, till Lomma till exempel. Där lever endast fyra procent av barnen i fattigdom, att jämföras med Malmös andel på 33,5 procent fattiga barn.
Motsvarande jämförelse på stadsdelsnivå visar att barnfattigdomen i Rosengård är trettio gånger högre än den i Torslanda i västra Göteborg. Rapporten visar även att barns ekonomiska utsatthet i Stockholm och Göteborg minskar snabbare än resten av landet till skillnad från Malmö som går i motsatt riktning. "Barnfattigdomen i Malmö är 2,6 gånger högre än riket som helhet", enligt rapporten.
Dessutom visas att barnfattigdomen i Malmö är dubbelt så hög som i Stockholm vilket den inte var för tjugo år sedan.
– Bakom statistiken ska man tänka på att barnfattigdomen bland annat leder till sämre hälsa som fetma och diabetes och lägre gymnasiebehörighet när barnen inte klarar skolan, säger Mary Douglas.
Barnfattigdom enligt Rädda barnen: Barn i familjer som antingen har låg inkomststandard eller har försörjningsstöd (socialhjälp). Låg inkomststandard = inkomster som inte täcker skäliga levnadsomkostnader.

FAKTA/Barnfattigdomen i andra kommuner i procent

Stockholm12,4
Göteborg18,7
Lomma4,6
Kävlinge5,9
Trelleborg13,8
Lund10,9
Burlöv20,2
Vellinge6,8
Svedala8,3
Landskrona24,6
Gå till toppen