Malmö

Visar håriga armhålor på Möllan

Ett 40-tal personer samlades på  Möllevångstorget när Malmös feministiska nätverk anordnade aktionen "Ta håret tillbaka!".

Strax efter klockan 17 höll ett 40-tal kvinnor upp sina armhålor framför en av nätverkets utsända fotografer.
– Vi vill stå upp för de som blir kränkta. Det handlar om könsroller och om att alla ska få vara som de är, säger Anni Isis, som var en av de som valde att visa upp sin armhåla på Möllevångstorget.
Hon och Emma Lundberg var två av de drygt 40 kvinnorna som sökte sig till ett något kylslaget torg. Flera förbipasserande stannade upp och undrade vad aktionen handlade om.
Häromdagen lade Emma Lundberg upp en bild på sin håriga armhåla på Facebook. Mest på skämt, säger hon. Bilden väckte många reaktioner. Både hon och Anni Isis reagerar starkt på känslorna som de håriga armhålorna väcker på nätet.
– Jag har blivit dödshotad flera gånger på nätet, säger Emma Lundberg.
– De skriver att vi har dålig hygien och ofta blir vi kallade för horor.
Anni Isis fyller i:
– Man kommer lätt ifrån sakfrågan, säger hon.
Upprinnelsen till aktionen är den debatt om hår i armhålan som startade i och med Melodifestivalens sändning i lördags. Under programmet höjer en kvinna i publiken jublande sina armar och blottar då sina orakade armhålor. Bilden väckte genast en storm av reaktioner på nätet: Kvinnan hånades på Facebook och Twitter och kallades bland annat "äcklig" och "feministluder.
– Det är ett bevis på att många lever i en inskränkt och normativ värld. Vi måste utmana de strukturerna, säger Anni Isis.
Gå till toppen