Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökade chanser att Skåne får två finallag

Chanserna ökar att Skåne kan få två lag till SM-finalerna när Malmö Arena för andra gången står som värd för den svenska handbollens säsongsavslutning 12 maj.
* För två år sen stupade Lugis damer och herrarna i Ystads IF i avgörande semifinaler. Stora förhoppningar blev dubbla antiklimax.
* Den här våren är Lugitjejerna favoriter att nå ända fram i slutspelet och på fredagskvällen stärkte Ystads IF sina aktier att kunna bli det första skånska herrlaget i final sen 1996.
Segern mot Redbergslid betydde att YIF gick upp som tabelltvåa i elitserien. Den positionen skall det inte behöva bli några problem att försvara när bara en match återstår. Efter liganämndens synnerligen korkade och feltajmade beslut – att veckan innan sista omgången inte bevilja Hammarby elitlicens för nästa säsong – är ju motståndarna Caperiotumba redan klara för kval och har inget att spela för.
***
Andraplatsen är viktig ur många aspekter. Ystads IF kan välja det av tre lag man anser passar bäst i kvartsfinalen, slipper serieettan Guif i en förväntad semifinal och får här fördelen av hemmaplan i en eventuell femte match.
Om det  blir som jag tror är det stor skillnad mellan att möta mästarna Sävehof i Österporthallen och på bortaplan.
Fast osvuret är förstås bäst. 2010 pallade inte Ystads IF för hemmatrycket mot Drott. Samma gällde förresten Lugidamerna i förra vårens avgörande semifinal mot Team Eslöv i Lund.
***
Går vi några timmar tillbaka såg YIF länge ut att göra processen kort med Redbergslid. Sexmålsledning, 21-15, åtta minuter in på andra halvlek och 28-25, tre minuter före full tid.
Men gästerna reducerade två gånger och hade i slutsekunderna även en kvitteringsboll i nätmaskorna som dömdes bort för övertramp.
Det domslutet var förmodligen korrekt. Annars var domarinsatsen lika svag som den tydligen är i hockeyns SM-slutspel. RIK-tränaren Magnus Wislander skakade uppgivet på huvudet flera gånger.
Ystads IF darrade när det inte längre fanns fler anfallshot än mästerlige Jim Gottfridssons avslut på rappa handledsskott och suveräna inspel till Martin Bager på linjen. Noll utspel på kanterna. Räddningen blev att Andreas Thynell till slut fick utdelning från nio meter.
***
Hos Redbergslid svarade reslige skytten Rickard Lönn för sin bästa insats sen EM-uppehållet. Det räckte inte och nu försvann göteborgarna som slutspelshot till Lugi.
Återstår bara Drott.
***
Eftersom Halmstadslaget inte kan passera av egen kraft och inte lär få någon hjälp av ett nedflyttningsklart och omotiverat Hammarby är kampen redan avgjord runt strecket.
Lugi vinner i Eriksdalshallen på onsdag och tar den sista SM-platsen.
***
Drott rasar förstås över liganämndens beslut. Jag förstår ilskan över de ändrade sportsliga förutsättningarna.
Fast lika lite som surpupporna i Malmö Redhawks skall väl Drott i första hand inte skylla säsongens misslyckande på några andra än sig själva…
Sju förluster på tio matcher den här sidan nyår. Många på grund av bristande ork i andra halvlek.
Rannsaka konditionen!
Gå till toppen