Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Crime City Rollers besegrade

Crime City Rollers firade sin tvåårsdag med att möta London Brawl Saints i Baltiska hallen i Malmö inför drygt 500 uppspelta åskådare.

Under sin relativt korta livstid har de rullskridskoåkande tjejerna besegrat Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Berlin och Paris, men i kväll mötte de sina överkvinnor i form av London Rollergirls B-lag som vann med 256 mot 87, 72–27 i halvtid.
Londonlaget, som spelat ihop i fem år, är erfaret och känt för att spela enligt reglerna. När det ökade pressen, svarade Malmö tufft och fick en hel del utvisningar, som gjorde att London kunde plocka poäng.
Idrott eller show? Sport eller livsstil? Mansdiskriminering eller bara varsågod och starta ett eget lag om ni har lust?
Riksidrottsförbundet verkar ha besvarat den första frågan med ”idrott” eftersom roller derby numera finns med i organisationen som en del av skridskoförbundet. Det är viktigt för Crime City Rollers, CCR, som vill bli fullvärdiga medlemmar i Women´s flat track derby association, WTFDA, och få en plats på sportens världsranking.
I Sverige finns drygt tio ligor, det betyder på roller-språk städer där man kör roller derby. Några storstäder har flera för ibland bryter sig några ut och startar eget, oftast för att de inte är överens om var de vill befinna sig på skalan mellan livsstil och idrott.
Crime City Rollers är långt åt idrottssidan, har numera runt hundra betalande medlemmar och är ett av de bättre lagen i Europa.
– Lagidrott är kul har man upptäckt nu när man är trettio år, säger JJ Fury, i andra kretsar känd som Jenny Grönberg Hernandez.
Hon har varit med i laget nästan sedan det grundades. Såg ett reportage i Sydsvenskan. Tyckte det verkade kul. Har fortfarande aldrig varit på ett idrottsevenemang och råkade se sin första Sportspegel häromdagen eftersom den handlade om en knäskadad fotbollsspelare och hon slogs av tanken att liknande skador finns i hennes lag.
JJ Fury gick ensam till sitt livs första träning och fick låna skydd och utrustning av andra tjejer. Några hade idrottat tidigare - skridskor och snowboard är plusbakgrund när det gäller muskler och balans - men många hade smitit lika framgångsrikt från skoljympan som hon själv.
– Jag har knappt kommit över att det är idrott det handlar om och har svårt att fatta att jag tränar tio timmar i veckan. Det känns bara som att vi umgås kring ett intresse, men jag märker ju att jag har mycket bättre kondis och har blivit bekant helt nya muskler. Lårmuskler till exempel. Nu är det jag som kan åka som en fläck helt nära isen. Det är härligt att känna sig stark och snabb och smidig.
Gå till toppen