Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vd rekryterad från politiken

Hon började jobba tidigt i pappans företag och har avverkat många arbetsplatser, bland annat som sakkunnig för näringsministern.Den politiska bakgrunden både hörs och märks hos Elisabeth Thand Ringqvist, Företagarnas vd sedan ett knappt år.

Elisabeth Thand Ringqvist har lång politisk erfarenhet. I tjugo år var hon engagerad i Centern, först i ungdoms- och studentförbunden, därefter i partistyrelsen och efter två år som kanslichef på Centerns riksdagskansli blev hon politiskt sakkunnig hos näringsministern Maud Olofsson. För Elisabeth Thand Ringqvist handlar allt om att skapa engagemang och förändring. Redan i unga år tog hon kontakt med politiker och hamnade i lokaltidningen i hemstaden Östersund.
– Jag reagerade på att vissa elever fick gratis busskort och andra inte. Jag drog i gång en namninsamling och fick oppositionen att ställa upp bakom mig, sen nappade lokalmedia.
Elisabeth Thand Ringqvist berättar från podiet i en av biosalarna på Filmstaden i Lund på ett seminarium arrangerat av Hjärntrusten. Hon talar fort och bara ibland bryter en jämtländsk betoning igenom i rikssvenskan. Född på Frösön i en entreprenörsfamilj, pappan drev ett företag som tillverkade limfog som hon kanske kunde ha tagit över men frågan kom fel i tiden.
– Jag ville inte stanna i Östersund då, jag ville ut i världen.
Efter en civilekonomexamen på Handelshögskolan blev det några år på konsultfirman McKinsey.
Hon inleder med att skoja lite om företaget, eftersom all tid skulle debiteras kunde det bli problem att definiera toabesöken tidsmässigt. Nej, skämt å sido, McKinsey var också en arbetsplats med enorma möjligheter.
– Som det amerikanska företag det är, har det också starka band till non-profit-organisations. Jag fick chansen att arbeta mot Bill Gates-stiftelsen och arbetade bland annat med vaccinfrågan, länkade samman hjälporganisationernas vaccinbehov med företagens utbudsförmåga.
Om igen vänder hon tillbaka till ledorden: Påverkan och förändring.
– Inom Företagarna vill vi förändra på kort och lång sikt. Ibland handlar det om att vinna kort strider, att göra uttalanden i DN, möta ministrar, påverka agendan.
Hon nämner bland annat app-momsen som exempel. Svenskdesignade appar som laddades ned i andra länder skulle företagen betala moms för både i det landet och i Sverige.
– EU kan hantera industriella transaktioner men virtuella sensationer fungerar sämre. I Sverige resonerade man att det var bättre med mer moms än mindre, men konsekvensen blev att produkten kostade 8 procent mer här och många app-företag flyttade sin verksamhet utomlands.
Företagarna ”trummade upp opinion i frågan, säger hon.
– Och nu har Skatteverket pausat momsen i två år.
Men ibland tar det längre tid. Och då är det bra att ha oanade talanger.
– Man måste vara kunnig i sina sakfrågor, så kunnig att man faktiskt kan formulera en lagtext.
Det har sagts förut och Elisabeth Thand Ringqvist säger det igen med en rad argument. Sverige behöver sina småföretag, för att:
– 9 av 10 jobb skapas i småföretagen, företag startade med personer med utländsk bakgrund har dubblerats de senaste åren. Allt fler kvinnor startar företag när de ser nya behov inom exempelvis offentlig sektor. Att det blir just den branschen är inte så konstigt, många kvinnor jobbar där och då är det där nya idéer kläcks. Dessutom visar statistik att 7 av 10 unga kan tänka sig att starta eget. Det är mycket bättre än för tjugo år sen.
Många behöver anställa men vågar inte, för att det kan bli dyrt om det inte innebär att pengarna trillar in i den omfattningen man tänkt sig. Arbetsavgifterna är för höga, menar hon.
– Vår nuvarande skattelagstiftning kom samma år som Reagan och Gorbatjov började prata nedrustning, som Sverige införde sanktioner mot Sydafrika. Minns ni? 1987. Därför kanske den inte passar idag.
I juni är det ett år sedan Elisabeth Thand Ringqvist tog över vd-posten från Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Vad är du mest nöjd med från ditt första år?
– Att vi satte stopp för app-momsen, och att regeringen nu tar itu med bluffakturorna, alla sådana ärenden ska gå till en enda polismyndighet för vidare utredning och en höjning av straffskalan är på gång. Det har vi också kämpat för.
1Vill Företagarna fortfarande införa euron?
– Ja vi tror att det är bäst på lång sikt, det har vi förstått av våra finska kollegor. Det är principiellt rätt men tidpunkten nu är fel, det får bli ordning och reda först.
2 Med din bakgrund i centern, känner du näringsministern Annie Lööf?
– Ja vi har känt varandra länge, vi är goda vänner.
3 Folkpartiets förslag om lägre ingångslöner för unga?
– Ja, ingångslönerna är för höga idag, det ska vara skillnad i lön för dem som är nya jämfört med dem som jobbat i tio år.

Elisabeth Thand Ringqvist

Ålder: 40 år.

Yrke: Vd för Företagarna sedan juni 2011. Tidigare har hon drivit egen pr-byrå och arbetade några månader på Prime innan hon headhuntades till Företagarna.

Första jobbet: I pappans limfogsfabrik, första anställningen i en godis- och tebutik i Östersund.

Familj: Man och två barn.

Bor: Stockholm.

Politisk bakgrund: Ordförande i Centerpartiets högskoleförbund, Medlem i Centerpartiets partistyrelse, kanslichef, politiskt sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson med särskilt ansvar för statligt ägande.

Övrigt: Står bakom nätverket På egna meriter, som kämpar för fler kvinnor i företagsstyrelser, men inte med hjälp av kvotering.

Gå till toppen