Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sus i Malmö i europeisk studie

Det gäller att hålla huvudet kallt, i synnerhet för strokepatienter.
En stor europeisk studie dras nu igång för att se hur effektivt det är att kyla ned hjärnan efter ett strokeanfall. På Skånes universitetssjukhus (Sus) i Malmö har metoden gett lovande resultat.


Den nya studien finansieras av EU och ska genomföras under fyra till fem år. I Sverige deltar universitetssjukhusen i Malmö och Umeå samt Södersjukhuset i Stockholm.
Nedkylning av hjärnan under ett dygn ersätter inte gängse behandlingsmetoder men bromsar skadans utbredning.
– Ungefär som när man bränner sig på ett finger och håller det under kallt vatten för att inte få en blåsa, säger Jesper Petersson, överläkare på neurologiska kliniken i Malmö.
Där har de senaste tre åren ett 30-tal strokepatienter kylbehandlats med resultat att andelen patienter, som kunde återgå till ett normalt liv utan behov av andras hjälp, ökade märkbart.
– Det är en väldig skillnad om man själv kan bre sin smörgås eller inte, säger Jesper Petersson.
För att säkerställa resultaten av nedkylning krävs dock betydligt större studier än dem i Malmö och på andra enstaka sjukhus runtom i världen. Målet är att den sameuropeiska studien ska omfatta minst 1 500 strokepatienter i 25 länder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen