Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polissatsning fortsätter

Skåne får 130 poliser för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Bild: Foto: Hussein El-Alawi
Som en följd av det senaste årets dödskjutningar fick Malmö ett tillskott på cirka 130 poliser för att hjälpa till i utredningar och bekämpa den organiserade brottsligheten.
Den förstärkningen kommer att fortsätta, meddelade rikspolischefen Bengt Svenson vid en debatt om situationen i Malmö. Förstärkningen gäller i alla fall året ut för att sedan utvärderas.
Rikspolischefen berättade samtidigt att Skåne kommer att få 130 nya poliser de kommande åren. Enligt Anders Hagquist, kommunikationsdirektör på Rikspolisstyrelsen, handlar det om cirka 25 poliser redan i år.
– I runda tal handlar det 25 stycken för att successivt ökas till totalt runt 130 poliser fram till år 2014, säger Anders Hagquist till Sydsvenskan. 
– Det gäller hela Skåne sedan är det upp till länspolismästaren att bestämma var de ska placeras.
Måndagens debatt anordnade av SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, under rubriken "Gangsterstaden Malmö?". Inbjudna var Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist, kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S), rikspolischefen Bengt Svenson samt länspolismästare i Skåne Eva Årestad Radner.
Enligt länspolismästaren stämmer den numera etablerade bilden av Malmö till viss del. Men trots alla svarta rubriker sticker Malmö inte ut nämnvärt i brottsstatistiken, menade hon.
– Däremot är de spektakulära händelserna överrepresenterade i Malmö, säger Eva Årestad Radner.
Även om brottsligheten statistiskt sett inte sticker ut har en maffiastruktur rotat sig i Malmö, menade Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist.
– Det handlar om en form av "gangsterism" som bitit sig fast. 
Ilmar Reepalu menade att en del av förklaringen till det som sker ligger i skolans misslyckande. Men även politikerna har haft sin roll att spela i det hela: 
– Vi har inte varit tillräckligt bra i det förebyggande arbetet, säger han.
Rikspolischefen Bengt Svenson talade om Malmös geografiska läge, i egenskap av en del i den största storstadsregionen i Norden, som en del av förklaringen till våldsbrotten. Samtidigt poängterade han vikten av ett långsiktigt arbete i förebyggande syfte.
– Morden är symptom på någonting. Det är det bakomliggande orsakerna som det är viktigt att vi kommer åt. 
Gå till toppen