Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underbar uppfinning ofta dold

Vad är ofta dolt och ibland lite laddat men mycket sällan ätbart?Rätt gissat! Underkläder.

Klädmodets stora doldis har förärats en egen utställning som i går invigdes på Möllegården kultur i Åkarp. Mycket av de underkläder som visas har samlats in i Burlövs kommun.
– Det är fantastiskt vad folk har ställt upp med saker. Vi har fått mycket från 1930-, 40- och 50-talen och lite från 20-talet, säger kultursekreterare Cecilia Gagge.
Här visas det mesta från moderna utstuderade korsetter till långkalsonger av lumparmodell.
– Underk läder har värmt och skyddat och, inte minst, format våra kroppar. Det är inte bara kvinnors kroppar som har formats, även männen har använt snörliv, säger Cecilia Gagge.
Den ganska sällsynta ätbara varianten av underkläder representeras av en bh och en trosa gjorda av färgglada karameller.
Äldre, och mer praktiska, är de många underbyxor från slutet av 1800-talet som är delade på mitten.
– Det gjorde att man lätt kunde uträtta sina behov. ”Öppen gren” kallades det, säger kultursekreterare Monica Gauffin-Skipper.
Men i takt med att folk flyttade in till stan och samhället blev modernare utvecklades underkläderna.
– Då syddes öppningarna igen och underbyxorna blev ett av de här plaggen som blev lite förbjudna.
Långt in på 1900-talet hade männen ofta bara en lång skjorta på sig och använde den också som en kalsong.
– De tog tag i bakkanten och drog fram den mellan benen och tvärtom med framkanten och så höll byxorna skjortan på plats.
– När jag arbeta de på äldreboende i mitten på 60-talet så hade gubbarna det så. De var ju födda på 1800-talet, berättar Monica Gauffin-Skipper.
Det har varit lite olika inställning från de många Burlövsbor som lämnat in klädesplagg till utställningen.
– En del som har lämnat saker de själva inte använt har varit väldigt stolta. Det är kanske deras farmor eller mormor som har gjort det. Är det egna grejer är det mer ”Jag vet inte riktigt varför jag har sparar på det här”, berättar Cecilia Gagge.
Anna-Greta Engvall är en av dem som har lämnat in saker, bland annat något så modernt som axelvaddar från 80-talet. I originalförpackning.
– De stoppades in under bh-bandet för att sitta på plats, de har jag själv använt. Och så har jag lämnat in linnen från min mors ungdom. Hon föddes 1897 så de är riktigt gamla, säger Anna-Greta Engvall.
Det mesta som har lämnats in är underkläder för kvinnor.
– Är det bearbetat och broderat så är det väl svårare att slänga, säger Cecilia Gagge.
Vad som hänt med en del av männens gamla långkalsonger kunde besökaren Nancy Wahlgren berätta.
– Min mormor klippte av mudden längst ner på byxbenet när de var för slitna. Så sydde hon ihop den och använde ungefär som våra tiders melittapåsar. Allting skulle tas till vara. Men det fick inte vara för tjocka muddar, då blev det inget bra kaffe.
Utställningen på Möllegården pågår till den 29 april.
Gå till toppen