Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Affären där allt är gratis

En affär där allting är gratis. Vem tjänar på det?Alla, menar grundarna till Malmös första stationära Freeshop.

Det är söndag längs Norra Park­gatan vid Folkets park. ­Utanför Möllevångsgruppens lokal sitter Ida Kjellin, ­Dauko Ramsauer och ­Frida Hovemyr med kaffekoppar i händerna. De har just ställt fram kläder, skor, leksaker och spel i freeshopen – gratis­affären – som ­öppnar ett par timmar varje söndag.
Dauko Ramsauer förklarar affärs­idén:
– Folk ska inte behöva ha pengar för att få någonting. Det viktiga är att den som behöver det mest ska kunna gå hit men alla som vill ska kunna dricka en kopp kaffe och ta en grej med sig, säger hon.
Freecycling, återvinning utan att någon tjänar pengar på det, är ett ­fenomen som uppstod i USA på 1960-talet. Rörelsen vill visa att det finns ett alternativ till marknads­styrda ekonomier genom att skapa gåvo- och bytesekonomier.
Freeshopen Möllevångsgruppen är den första i sitt slag i en fast lokal på en fast tid i Malmö. Möllevångsgruppen står för hyreskostnaden och affären får husera gratis i lokalen en gång i veckan.
– Det skulle aldrig ha gått om vi ­behövde betala 1 800 kronor i hyra varje månad. I Malmö finns en ­öppenhet och vänlighet för sådana här initiativ. Vi investerar bara vår tid, säger Ida Kjellin.
På en skylt i butiken står det ”Gratis är gott, krossa kapitalismen nu”.
De tre grundarna av freeshopen är emot konsumtionssamhället. Och det är alltid politiskt att inte konsumera, menar Ida Kjellin.
– När man gör något utanför ”­jobba, prestera, konsumera-normen” som kritiserar det samhälle vi lever i är det alltid lite provocerande. Man får hela tiden förklara sig, ­ungefär som när man väljer att vara vegan, säger hon.
När affären startade i januari ­funderade de mycket på vem som s­kulle tänkas komma. Inte bara de som Dauko Ramsauer kallar Möllanhipsters har hittat hit.
– De som blir mest glada och för­vånade är de som aldrig har hört ­talas om freeshop. En äldre dam kom hit och hittade en blus hon tyckte om men var på väg ut igen för att hon inte hade pengar med sig. När jag sa att hon kunde ta den blev hon jätteglad, säger hon.
Söndagsflanerare kikar nyfiket in. Någon tar en grej, andra tittar och frågar bara. En kanna kaffe står alltid på i köket bakom butiken. Ida Kjellin tycker att affären är som en perfekt värld i miniatyr.
– Bara freeshopens existens är ett steg i rätt riktning till ett bättre samhälle, säger hon.
Gå till toppen