Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Bomberna skakade Sveriges ambassad

Två av dagens dödliga bombdåd i Irak ägde rum bara ett par hundra meter från Sveriges ambassad i Bagdad. Enligt Anna Backlund på UD:s presstjänst skakade byggnaden av de kraftiga bilbomberna.

Men personalen ska vara vid gott mod, säger hon till.
Backlund mer att bomberna troligen har kopplingar till Arabförbundets toppmöte i början av nästa vecka. Ambassaden har valt att kraftigt begränsa sina transporter fram till dess och under de tre dagar toppmötet varar.
Myndigheterna i Irak har börjat öka säkerheten och kommer att helt stänga centrala samhällsfunktioner under den tid toppmötet varar.
I vågen av minst 14 bombdåd i morse dödades minst 39 människor och 188 skadades. En av bomberna som skakade huvudstaden Bagdad utlöstes utanför det irakiska utrikesdepartementet. De dödligaste dåden utfördes i den shiamuslimska staden Karbala.
Bomber ska också ha krävt dödsoffer i Kirkuk i norr, i Hilla i centrala Irak. Även i Baiji, Samarra och Tuz Khurmatu inträffade explosioner.
Ytterligare två explosioner har inträffat, i staden Mahmudiya i södra Irak samt mot en bilkortege där provinsen Anbars guvernör färdades, rapporterar Reuters.
Den dödligaste attacken utfördes i den shiamuslimska heliga staden Karbala där två bomber tog minst 13 liv och skadade 48. Strax efter klockan 8 svensk tid hade antalet döda stigit till 29.
Attackerna sker på den nionde årsdagen av den USA-ledda invasionen av Irak – och några dagar innan Bagdad skulle stå värd för ett av Arabförbundets toppmöten. Det var första gången som Irak skulle hålla ett sådant möte sedan den forne diktatorn Saddam Hussein invaderade Kuwait 1990.
Gå till toppen