Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Begravning 333 år senare

Den danske biskopen Peder Winstrup dog 1679. Sedan dess har han legat balsamerad i en ekkista i Lunds domkyrka. Nu ska han äntligen få komma i jorden.

När Helgo Zettervall renoverade Domkyrkan i slutet av 1800-talet blev flera potentater, som låg i kistor i kyrkan, begravda på Norra kyrkogården. Men Peder Winstrup fick ligga kvar sin ståtliga kista. Den har stått på flera platser i domen. Nu står den till vänster om altaret i kryptan. Det utrymmet önskar domkyrkorådet använda för gudstjänster.
Frågan gick först till länsstyrelsen eftersom det handlar om kulturminnesvård. Besked har nu kommit om att länsstyrelsen godkänner att kistan flyttas till Domkyrkomuseet och vårdas där.
Men stoftet efter biskopen ska inte följa med. Domkyrkorådet vill att han liksom andra biskopar och gelikar ska begravas på Norra kyrkogården. Om sådant bestämmer begravningshuvudmannen.
– Man vill att Peder Winstrup skall komma i jorden och nu blir det Lunds kyrkliga samfällighet som Domkyrkorådet får vända sig till för att få tillstånd till att hans stoff flyttas och begravs, säger Rickard Bonnevier, informatör i domkyrkoförsamlingen.
– Detta är spännande och ett mycket ovanligt ärende för oss på länsstyrelsen kommenterar Alice Öberg på kulturmiljöenheten.
Gå till toppen