Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Förorenade jorden forslas bort

Fem skopor får plats på varje lastbilsflak.Lastbilarna började köra halv sju i tisdags morse. Innan veckan är slut ska 250 lastbilar ha lämnat FSI-området med förorenad jord.

FSI betyder förskola, skola och idrott och här ska det bli två konstgräsplaner att spela fotboll på i höst. Så ser planerna fortfarande ut för Skanska.
– Ja, vi gör vad vi kan för att få dem spelbara till hösten, säger Stefan Svensson, distriktschef på Skanska.
Idag är det bara jord. Matjorden från åkern togs bort. Sedan fyllde Skanska på med annan jord. Den jorden kom från Ica Kvantum-området söder om järnvägen och är därför delvis förorenad. Jorden köpte Skanska av Peab.
Svedala kommun satte ner foten när prover visade att jorden överskred Naturvårdsverkets riktvärden för ringa risk vid återanvändning av avfall.
– Vad det kostar att köra bort massorna till deponi är en deal mellan Peab och oss, säger Stefan Svensson på Skanska.
I slutet av januari kom Skanska överens med Svedala kommun om att jorden skulle testas noga. Först testades ett större område. Där man hittade föroreningar ritade man upp ett finare rutmönster och tog tolv nya tester.
– Fyra av dem klarade inte de överenskomna värdena, säger Stefan Svensson.
Därför grävs nu fyra rätt så stora rutor bort från platsen. Hur djupt grävskopan går beror på hur mycket jord som har fyllts på.
– Det är lite olika eftersom vi har försökt få till jämna fotbollsplaner, säger Stefan Svensson.
Sammanlagt är det 2 000 kubikmeter som ska grävas bort. Var gränserna går i den förorenade fyrkanten och hur djupt den förorenade jorden ligger i marken finns inlagda i en gps.
Den gps:en sitter i förarhytten till Sven Svenssons grävmaskin. När han rör skopan ser han på en kartbild om han gräver rätt.
– Med den här kan man till och med gräva under vatten, säger Sven Svensson.
I förarhytten är det varmt och Sven Svensson har tagit av sig skorna och lagt benen i kors. Gps-skärmen är stor som en dator och han tittar lika mycket på den som på marken. Lastbilarna kör fram en och en och får åtta kubikmeter jord – eller fem skopor.
Jorden tar de till en godkänd deponi i Malmö. Arbetet kommer att ta tre dagar. Varje dag kör åtta lastbilar skytteltrafik.
På fredag kommer konsulten som tog proverna för att kolla så att det inte är några föroreningar kvar på botten av de utgrävda fyrkanterna.
– Rätt ska vara rätt, men så förorenad är jorden inte. Den är på gränsen på vad den får vara för att man ska få bygga bostäder, säger distriktschef Stefan Svensson.
Nästa vecka fyller Skanska de fyra utgrävda fyrkanterna med ny jord. Därefter börjar fotbollsplanerna att anläggas.

Prover visade förhöjda värden på fyra punkter

Mark som är förorenad och flyttas till annan plats kallas avfall. Naturvårdsverket har tagit fram riktlinjer för hur förorenad jord får vara när den sedan används i anläggningsarbete.
Skanskas prover visar att det fanns förhöjda värden av kvicksilver, bly, kadmium och PAH, polyaromatiska kolväten, på fyra mätpunkter.
PAH bildas vid ofullständig förbränning av organiskt material och är cancerogent. Bly tas upp av lungorna och kan skada nervsystemet. Kadmium lagras i njurarna. Kvicksilver kan ge skador på nervsystemet.
Gå till toppen