Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gamla tider slår dagens skånska rekord

Det blev ingen större dramatik i elitseriens sista omgång. Lugi hade avgörandet i egna händer och gjorde sin plikt mot Hammarby, 28-24.
Efter Tomas Axnérs utskällning av spelarna avslutade laget med tre raka segrar och knep slutspelsplatsen före Drott. Starkt gjort och nu kommer Lundalaget till kvartsfinalerna med en positiv trend.
***
Förlorarna jublade också i Eriksdalshallen. Tio minuter före eld upphör kom beskedet att liganämnden gett samtliga klubbar elitlicens för nästa säsong. Sluttabellen skulle gälla för nedflyttning och kval.
Då jumbon Caperiotumba inte klarade Ystads IF går ”Bajen” till kvalserien med bland andra H43. Skönt att det sportsliga fick fälla utslag.
***
För första gången någonsin får Skåne fyra klubbar i SM-festen. Det har aldrig inträffat tidigare att hälften av slutspelslagen kommit från Sveriges sydligaste landsända. Den gamla bästanoteringen var tre.
Handbollsvännerna kan se fram emot många höjdpunkter de närmaste veckorna. Synd bara att jag själv går i pension 30 mars och inte kommer att skriva om matcherna.
Jag får leva på minnen och konstatera att Skåne – om inte numerärt, så i alla fall matematiskt – faktiskt varit bättre.
1981 gjorde Vikingarna, Ystads IF och Lugi upp om medaljerna – och de två förstnämnda i SM-finalen. Det är strået vassare. För på den tiden gick bara fyra lag till slutspel.
Helskånsk final var det även 1980, Lugi-Ystads IF. Då tog vinrött sitt hittills enda SM-guld.
***
Med start nästa onsdag blir det samma klassiska drabbning i kvartsfinalen. Lugi applåderade säkert ärkerivalens val av motståndare. Ett prestigefyllt Skånederby känns mer öppet än att möta någon av fjorårets SM-finalister Guif eller Sävehof.
Jämnt skägg i elitseriens inbördes möten i vinter. En hemmaseger vardera och en avgjord. Lagen känner varandra utan och innan.
Fast i SVT24 gav expertkommentatorn Magnus Grahn Ystads IF favorittipset och Lugi noll procent i guldchans. Han menade att det måste vara störande med tränare som vill synas, twittrar, skyller motgångar på andra och inte klarar av att ta kritik.
***
Johan Zanotti har aldrig nått semifinal med något av de elitserielag han tränat under sex år.
Det får mig att tänka på välmeriterade Bengt-Åke Gustafssons svar när kontroversielle Niklas Wikegård sluggade som värst mot hockeykollegan i Tv-rutan.
”Vad har egentligen Wikegård vunnit som tränare?”.
Noll titlar.
***
Övriga kvartsfinaler blev Guif-HK Malmö, Sävehof-Skövde och Alingsås-IFK Kristianstad.
Guiftränaren Kristian Andrésson motiverade valet med att Malmö är försvagat av skadan på nyckelspelaren Sebastian Geissler. För hemmastarka Kristianstad gäller det att vinna en match i ”skolådan”. Eventuellt avgörande blir på bortaplan. Även om Darko Martinovic saknas skulle det förvåna om Ola Lindgrens mannar förlorar fyra gånger inom loppet av en knapp månad i Nolhagahallen.
***
I Stockholm var det en lättnad att Hammarby och Lugi inte kommit överens om att dela på poängen. Trots cirkusen i förbundets liganämnd finns det i alla fall lite trovärdighet i svensk klubbhandboll.
En gång var jag emellertid med om att ett resultat som gynnade båda lagen också lyste som eldskrift från siffertavlan vid slutsignalen.
Våren 1982 möttes Guif och H43 i kvalseriens sista omgång i Ulricehamn. Oavgjort betydde att både Guif och H43 skulle gå upp i elitserien på Göteborgslaget Sannas bekostnad. Det blev – 26-26…
Jag påstår inte att matchen var uppgjord. Men vid likaläge, två minuter kvar att spela och en H43-spelare utvisad tilläts ett decimerat Lundalag hålla bollen resten av tiden utan att någon gång försöka avsluta. Det blåstes bara frikast på frikast.
När de inblandade aktörerna hade duschat stötte jag på H43:s Bengt Persson utanför hallen. Jag sa som jag tyckte, att upplösningen kändes märklig.
BP vände sig till Krister Broman och frågade om det funnits någon risk att H43 skulle blivit avblåst för passivt spel.
Trettio år i efterhand måste svaret vara preskriberat och tillåtet att avslöja:
”Så mycket kul som vi har haft ihop behövde ni aldrig vara oroliga” sa rättskipare Broman med glimten i ögat.
***
På onsdagen kunde H43 och Zoran Roganovic glädjas över att stjärnan blev elitseriens skyttekung för fjärde året i rad.
Jag vet inte om Zoran sköt på allt som rörde sig uppe i Partille, statistiken på HEH:s hemsida visade i alla fall 20 avslut. Men mål på hälften, tio fullträffar plus två straffar mot Sävehof, räckte för att distansera Guifs Mattias Zachrisson med fem bollar. 221 mot 216.
Under sina nio år  i svensk handboll har landslagsmannen från Montenegro gjort 1.673 mål. Han är därmed tvåa i skytteligan genom tiderna. Det saknas ”bara” lite drygt 300 till ledande Erik Hajas, som nätade 1.986 gånger under sin aktiva tid.
***
I landets finaste handbollsarena har IFK Kristianstad slagit publikrekord den här säsongen.Totalt lockade lagets sexton hemmamatcher hela 51.917 åskådare, vilket ger ett snitt på 3.245 personer.
Topparna var 4.943 – med gratis entré mot Aranäs – och 4.143 i Skånederbyt mot Ystads IF. Tio gånger har noteringarna legat över 3.000.
I en tillbakablick är det bara intresset under två år och i två andra skånska städer som kan jämföras med vinterns publikhysteri i Kristianstad.
***
Men slår man ut siffrorna är faktiskt inte IFK Kristianstad historisk etta.
Det är istället Vikingarna!
* När Helsingborgslaget gjorde debut och vann allsvenskan säsongen 1960-61 kom det 29.565 personer till nybyggda Idrottens Hus. På den tiden hade lagen bara nio hemmamatcher. Det betyder att Vikingarna fick snittet 3.285 – 40 personer mer per match än Kristianstad.
* Säsongen 1973-74 blev IFK Malmö allsvenska seriesegrare med Bo ”Bobban” Andersson i laget. Den sevärde bolltrollaren drog 26.774 åskådare – snitt 2.975 – till ”gulingarnas” matcher i Baltiskan.
***
Spelårets hemmasnitt för de övriga fem sydsvenska klubbarna: Ystads IF (1.654), Drott (1.578), Lugi (1.413), HK Malmö (1.176) och H43 (1.153).
***
Den här veckan kommer HK Malmös Rasmus Skram att vara idrottsutövaren i Sydsvenskans lördagsintervju. Dansken har ett orubbligt självförtroende, som ni kan läsa om i papperstidningen.
Apropå självförtroende glömmer jag aldrig den gamle landslagsspelaren Göran Bengtssons kommentar till förbundskaptenen Roger ”Ragge” Carlsson under VM i Schweiz 1986. Sverige mötte Sydkorea några dagar efter Palmemordet, Göran inledde på bänken och under de inledande femton minuterna öste motståndarnas storskytt Jae-Wong Kang in mål på mål.
”Jag vet inte om du har tänkt dig att vi ska vinna den här matchen, men i så fall måste vi få stopp på Kang”, sa Göran.
”Vad ska jag göra”, undrade ”Ragge” desperat.
”Sätt in mig”, svarade Göran kaxigt.
Varpå Bengtsson gick ut på plan och punktade bort den asiatiske stjärnan så att Sverige vände och vann med 29-26.
***
En annan minnesvärd ordväxling hämtas från avbytarbänken under en match i Halmstads gamla sporthall där två Drottspelare väntade på sin chans.
”Kan du skicka mig klisterburken”, sa Olle Hagström.
”Ingen idé, klistret hinner torka innan du får komma in”, svarade Christer Ousbeck.
”Då kan du sätta det i baken, så sitter du bättre”, replikerade Olle.
***
Motsatt förhållande då Göran Bengtsson vid några tillfällen självmant uppsökte landslagsbänken för att blågult skulle få bredd på anfallen.
Han hade tröttnat på en av lagkamraterna.
Det var nämligen oftast så att Björn Jilsén bara passade kanten när brorsan Pär spelade vänstersexa!
Gå till toppen