Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Religionen kan ge självrespekt

Religiositet har låg status i Sverige. Men för ungdomar med utländsk bakgrund kan en identitet som troende upplevas tvärtom. Religionen ger en känsla av status och självrespekt. Det visar ett forskningsprojekt i Landskrona.

Anders P Lundberg.Foto: LinnéuniversitetetBild: Linnéuniversitetet
Under ett år följde Anders P Lundberg, lektor i socialpsykologi vid Linnéuniversitetet i Växjö, tjugo ungdomar som alla är medlemmar i den katolska församlingen. Samtliga är själva födda utomlands eller har föräldrar som flyttat till Sverige från Östeuropa och Sydostasien.
– För dem var det positivt att kalla sig katolik. Hellre katolik än invandrare, säger Anders P Lundberg.
Landskrona är e n segregerad stad. Andelen ekonomiskt och socialt utsatta är betydligt högre bland personer med utländsk bakgrund. Hätska konflikter som fått etniska förtecken har under många år märkts på gatan, i medier och i kommunpolitiken.
– Att vara invandrare i Landskrona är en konflikt i sig. Men som katolik känner sig de unga snarare som en del av en världsomspännande kyrka. Det är ett sätt att ändra premisserna till sin fördel, säger han.
Flera av dem har sökt upp kyrkan på egen hand och kommer på mässan utan sin familj.
– Just det egna valet, att själv besluta sig för att bli medlem, är oerhört viktigt i dag, säger Anders P Lundberg.
Som aktiv katolik får de inte bara en identitet som de upplever som positiv. De får också en känsla av samhörighet, att tillhöra en grupp som delar tro och öde.
– Tron i sig är suggestiv och något jag som sociolog inte kan förklara. Den har ett värde i sig. Däremot kan jag säga att vi i Sverige är dåliga på att ta tillvara på den resurs en religionstillhörighet är. Det där hänger ihop med religiositetens status i landet.
Under året då Anders P Lundberg följde den katols­ka församlingen besökte han också moskén och träffade muslimska ungdomar i stan. Han såg många likheter, men också skillnader.
– Att söka sig till islam och skaffa sig en identitet som muslim kan bli ett sätt att skaffa sig ett värde. En förhoppning om att den som visar att han är troende blir mer respekterad och hedervärd.
En kille sade att alla tycktes ha uppfattningen att kosovoalbaner är tjuvar.
– Att söka sig till moskén blir ett alternativ, kanske också något som hjälper en att kapa banden till kompisarna på stan.
För det är tuffare att komma från muslimska länder än katolska, konstaterar han.
– En av de katolska ungdomarna uttryckte det så här: ”Vi har invandrarbakgrund, men Muhammad från Koppargården är invandrare.” De katolska ungdomarna är helt enkelt medvetna om att de tillhör en annan klass än muslimerna.
Gå till toppen