Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ljus över humanister och teologer

På fredag tas första spadtaget för Lux, ett nytt centrum för humaniora och teologi. Om två år flyttar humanister och teologer dit och blir grannar med Sol.

I hörnet Sölvegatan–Helgonavägen byggs nytt och om för humanister och teologer.illustration: Jais Arkitekter AB
Det är i hörnet Sölvegatan–Helgonavägen som Akademiska hus bygger ett nytt hus. Intill ligger zoologen och zoofysiologen som byggs helt om och ihop med det nya huset.
Institutioner för humanistiska ämnen och teologi ligger kringspridda runt om Lund. 2014 samlas alla i samma hörn. På andra sidan Helgonvägen ligger språk- och litteraturcent­rum (Sol).
Det är här kunskapsstråket börjar och fortsätter upp längs Sölvegatan till Tekniska högskolan. Målet är att utveckla detta stråk och få mer liv och rörelse även efter kontorstid.
I nya Lux blir det ut­över lektionssalar och kontor även en mötesplats för studenter och lärare. Det nya huset innehåller 7 000 kvad­ratmeter. 400 miljoner kostar det att bygga nytt och bygga om gammalt.
– Lux betyder väldigt mycket för oss. Nu är vi spridda och splittrade. Jag sitter förvisso i ett fint gammalt hus men det är opraktiskt och krångligt att träffa studenter och lärare. Inne på Sol finns ett härligt myller och så ska det också bli på andra sidan gatan. Jag ser fram emot strålande tider för humanister och teologer, säger dekanen för humaniora och teologi, Lynn Åkesson.
Ni ska inte byg ga en bro över gatan mellan L ux och S ol ?
– Det fanns en glasbro i tankarna men den blev för dyr. Nu får vi gå över gatan och få frisk luft, säger dekanen.
• Lux är latin och är en måttenhet för ljus. Namnet Lux ska alltså inte läsas som någon sorts förkortning för Lunds universitet.
Gå till toppen