Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

13 års fängelse för mordet på Norra Grängesbergsgatan

Svartklubbsmordet på Norra Grängesbergsgatan i somras ger tretton års fängelse för en 25-årig gängmedlem i Brödraskapet.

Offret, en 35-årig man, var medarrangör till den aktuella kvällens fest i en svartklubbslokal, samt dörrvakt.
Ett gäng medlemmar i Brödraskapet dök upp efter midnatt och ville komma in, men nekades. Efter munhuggning hoppade gänget på 35-åringen och misshandlade honom med sparkar och slag. När han var i det närmaste helt utslagen fick han ett knivhugg i ryggen. Kniven skar av en av blodådrorna till lungorna, men såret slöts, så att han inte blödde ut särskilt mycket.

Det ledde till missuppfattningar när han slutligen kom in på akuten. Sjukvårdspersonalen sände honom på skallröntgen innan man upptäckte att han hade svåra inre blödningar och satte in akutkirurgi. Det hjälpte inte, utan mannen dog efter några dagar på sjukhus. Den hanteringen utreds av socialstyrelsen efter en anmälan enligt Lex Maria.

Efter knivhugget flydde Brödraskapsmännen in i en närbelägen park, men polisen var nära och hann upp dem. Hundspårning ledde till att mordvapnet - en fällbar så kallad butterflykniv - hittades vid ett snabbmatsställe i närheten. På kniven fanns offrets blod, men inga andra spår som kunde binda mördaren till dådet. Det fanns blod från 35-åringen på flera av Brödraskapsmännen, men det anses bara bevisa att de var med om misshandeln. Därför bygger utredningen om mord och de följande domarna i tingsrätt och hovrätt på vittnesutpekanden.

25-åringens försvarare, Johan Sarvik, har genomgående kritiserat vittnena eftersom det cirkulerade bilder på 25-åringen långt innan polisen hann genomföra förhör med de som var på platsen för mordet. Alltså kan vittnena ha påverkats till att peka ut just honom, menade Sarvik.
Hovrätten tar ett större grepp och menar att de olika vittnenas berättelser dels beskriver fler delar av händelseförloppet, dels är sammanhängande och väl detaljerade. Och säger i koncentrat att vittnenas bevisvärde är högt.

25-åringens straff sätts ner jämfört med tingsrättens livstidsdom - misshandeln före mordet är inte så försvårande att lagens strängaste straff ska dömas ut, menar hovrätten. Däremot högg 25-åringen ihjäl ett redan försvarslöst offer. Det leder till en skärpning på några år jämfört med minimistraffet för mord som är tio år.

Det går att överklaga en gång till, nu till högsta domstolen, men i och med att rättsfallet rör bevisvärdering är hoppet att få en ny prövning mycket litet. Högsta domstolen har redan avkunnat flera domar som ska ge vägledning i såna frågor.
Ett fängelsestraff på tretton år betyder enligt praxis att den dömde släpps efter drygt åtta år, om han sköter sig på anstalten.
Gå till toppen