Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bussbiljetten blir dyrare – igen

I augusti ska det kosta 21 kronor att åka buss i Lund. Bara ett år efter senaste höjningen är det dags igen att höja med två kronor. Också färdtjänsten blir två kronor dyrare.

Arkiv 2009: Lars Brundin
Tekniska nämnden har beslutat att föreslå höjda taxor. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige. Bakgrunden till höjningen är att tekniska nämnden behöver få in pengar för att klara sin budget. Höjd busstaxa ger för i år 1,2 miljoner och för nästa år tre miljoner.
Kontantpriset blir i mitten av augusti 21 kronor (SMS-biljett). För den med laddat jojo-kort blir priset 16.80. Barn ska betala 10.40 med kort. 30-dagarskortet höjs från 410 till 460 kronor. Busspriserna i Lund blir desamma som i Malmö och Helsingborg. Målet att resenärerna ska svara för 50 procent av kostnaderna uppnås. Resten faller på alla skattebetalare.
Finns det inte risk för att färre åker när priset höjs?
– Nej, jag tror inte det. Vi arbetar för att förbättra trafiken. Med enklare och snabbare resor blir det för många smidigare än att köra bil, säger tekniska nämndens ordförande Ronny Johannessen (M).
En enad opposition sa nej till höjda taxor.
– Jag kan bara tänka mig höjda taxor om det blir en klar förbättring av trafiken och en rejäl studentrabatt. I detta beslut finns inget klimattänk. Majoriteten höjer taxorna bara för att fylla ett hål i budgeten, säger Karin Svensson Smith (MP).
Färdtjänstresorna höjs enligt förslaget från 22 till 24 kronor för resor upp till åtta kilometer. Diskussion har inletts om att sänka priset för korta resor till samma nivå som för stadsbussarna, alltså 21 kronor. Blir det så blir de längre resorna dyrare.Ingrid Nathéll
Gå till toppen