Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vibeke Specht: Illa nog för alliansen

Tjoho, vad det går. Opinionsvindarna för Socialdemokraterna upp i ledningen. Enligt Novus väljarbarometer för mars, presenterad av TV4 i dagarna, är S det största partiet med 32,4 procent. Det är en ökning med 5,2 procentenheter sedan februarimätningen. Röster tas från alla håll, inte minst Moderaterna, som backar till 30,5 procent.
Stefan Löfven inger förtroende.
Kontentan:
Vore det val idag skulle den rödgröna oppositionen få egen riksdagsmajoritet.
Och mycket tycks vara den förtroendeingivande Stefan Löfvens förtjänst. S-partiledaren som gör det svårt för alliansen att – enkelt – hävda att det var den som tog Sverige ur finanskrisen. Den tidigare Metallbasen bidrog till att rädda jobb och han vägrar nu betrakta facket och näringslivet som särintressen.
Kommer de goda siffrorna att hjälpa honom att få med sig hela partiet på en sund arbetslinje istället för en ohälsosam bidragslinje?
Igår eftermiddag intervjuades Löfven i Epstein i P1.
Ämnet var ideologi och frågorna utgick initierat från partiprogrammet. Och Löfven stod pall. Fram tonade en klassisk S-pragmatiker:
Välfungerande marknadsekonomi och privat ägande är gott.
De privata vårdgivarna och skolorna är här för att stanna.
Vinst inom välfärdsföretag är okej, men verksamheterna förutsätter strikta kvalitetskrav.
Sänkta ingångslöner är en fråga för arbetsmarknadens parter.
Stundtals framställs Stefan Löfven som en frälsare. Det är han inte. Men också i igår framstod han som en påläst, pragmatisk representant för en måttlig, eftertänksam och reformistisk sinnad socialdemokrati. Det är dåliga nyheter nog för alliansen.
Gå till toppen