Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Smygstarta våren med vin

Lagom till sommartiden är det läge att smygstarta med somriga viner, tycker Sydsvenskans vinexpert Anders Fagerström. 

<div> <p>Här hemma dröjer det innan vi kan kasta paltorna, så ptroo! så länge till rosé. Men man kan ju ta en sväng om vinden/garaget/källaren och kolla om grillen håller för en säsong till och sedan smygstarta med lite lättare rödvin och glittrande vitt i helgen. Med något måste vi ju för höge den fira att vi på söndag åter har sommartid och skruvar fram klockorna en timme!</p> <p style="text-align: left;">Kvällarna blir då kortare och därmed längre, om ni hänger med. Att åskådligt beskriva tid är det svåraste som finns.</p> <p style="text-align: left;">Så fram med solglasögonen, vårhumöret och korkskruven! "Munk est bibendum", som en abbot på skämtsam luna skulle sagt. I stället för "Nunc, nu skall det drickas".</p> <p style="text-align: left;">&nbsp;</p> <p style="text-align: left;"><strong>2010 Raimat Abadia Blanc des Blancs, 2725, 69 kronor</strong></p> <p style="text-align: left;">Torrt och nästan stramt och mycket aptitretande vitt vin från det katalanska distriktet Costers del Segre där man också gör god cava, Passar till väldigt mycket, både före och till lätt mat. Löjligt bra pris.</p> <p style="text-align: left;">&nbsp;</p> <p style="text-align: left;"><strong>2009 Château Coucheroy, 4136, 119 kronor</strong></p> <p style="text-align: left;">En utmärkt vit bordeaux med vissa anspråk, torr men väldigt fruktig och med bra, frisk svartvinbärsbladig eftersmak. Hittar du en färskost från getter som killade i februari till så är lyckan din.</p> <p style="text-align: left;">&nbsp;</p> <p style="text-align: left;"><strong>2010 Campos de Luz Garnacha, 2718, 49 kronor</strong></p> <p style="text-align: left;">Det är häpnadsväckande att ett vin kan vara så anständigt för ett pris under 50 spänn! Lätt men inte mesigt eftersom det finns ett litet bett i saftigheten, bra och lättbegriplig struktur. Utmärkt till allt från pizza till kyckling- och lätta lammrätter.</p> <p style="text-align: left;">&nbsp;</p> <p style="text-align: left;"><strong>2009 Allegrini Valpolicella Superiore, 6010, 99 kronor</strong></p> <p style="text-align: left;">Fågel, kalv eller lamm? Denna sympatiska Valpolicella är ett perfekt vin till. Mjukt och körsbärstonat med viss kryddighet och lätt fatton. Ett vin som de flesta gillar och som gnistrar så vackert när solen reflekterar i glaset.</p> <p style="text-align: left;">&nbsp;</p> <p style="text-align: left;"><strong>2009 Liedholm Barbera d´Asti, 12328, 99 kronor</strong></p> <p style="text-align: left;">En annan italienare, denna gång från Piemonte och från gamle Milan-forwarden Nisse Liedholms domäner. Den saftiga druvan barbera är ursprunget och smaken ytterst ren med fin syra och lite örtighet och utan ek. Användning som valpolicellan här intill.</p> </div>
Gå till toppen