Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Svenska Dagbladet fick guldspade

"Vi är löjligt stolta och satsar på ett hattrick" sa Svenska Dagbladets guldspadevinnare från scenen på Amiralen.

Trots att de fysiska guldspadarna var kvarglömda i grävseminariets lokaler delades äran ut på Amiralen under lördagskvällen. Senare anlände även de eftertraktade statyetterna.
Det blev ingen Guldspade för Sydsvenskans grävande i Malmös svarta ekonomi. Istället var det Svenska Dagbladet som plockade hem priset i kategorin "större dagstidning".

– Det är andra gången Svenska Dagbladet vinner guldspaden. Vi är löjligt stolta och satsar på ett hattrick, säger Jan Almgren, Jonas Fröberg och Ola Wong från scenen på Amiralen i Malmö.

Erik Palm fick guldspaden i kategorin riks-tv "för att ha satt strålkastarljuset på hur privata vårdkoncerner ingår i ett industrialiserat riskkapitalsammanhang och visat på vems bekostnad vinsterna görs".

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till ""de journalister - verksamma i svenska medier - som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.".

Totalt 184 bidrag slogs om att bli nominerade till landets främsta grävpris. Av de 184 blev slutligen 25 bidrag nominerade i de nio klasserna: riks-tv, lokal-tv, riksradio, lokalradio, tidskrifter, större dagstidning, mindre dagstidning, böcker samt webb.

Klockan 20 började utdelningen av Guldspaden för 2011.

Vinnare av årets guldspadar är:

Riks-tv: Erik Palm/"Vi gav dem vår pappa"

SVT 2 Dokument inifrån

Lokaltv: Hanna Nyberg, Rune Bergström/Järnvägsmiljonerna

SVT Västnytt

Bok: Mikael Holmström/Den dolda alliansen

Atlantis

Tidskrifter: Monica Kleja/Bergmans DNA tillhörde...

Ny Teknik

Mindre dagstidning: Linda Danhall, Lotta Nilsson/Outkumpo

Norrländska Socialdemokraten

Större dagstidning: Jan Almgren, Jonas Fröberg, Ola Wong/Invest Sweden

Svenska Dagbladet

Lokalradio: Pernilla Arvidsson, Rebecka Montelius/Kitas Jönköping

SR Jönköping

Webb Johanna Bäckström Lerneby, Linda Larsson Kakuli, Peter Bagge, Mikael Pettersson/FAS3

SVT

Riksradion: Bo-Göran Bodin/Terrorhotet mot Göteborg

SR Ekot

Hedersomnämnanden:

Tre bidrag fick även hedersomnämnanden, två i webbklassen och en i klassen för större dagstidning.

Bloggaren Andreas Nilsson fick ett hedersomnämnande för sin granskning av en olycka på centralstationen i Stockholm, sex flashbackgrävare och bloggen Terjade Foton uppmärksammades för sin kollektiva grävinsats kring fotomanipulation och Dagens Nyheter prisades för sin serie avslöjanden om missförhållanden inom vårdkoncernen Carema.

Gå till toppen