Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

H43 får en tuff resa i kvalserien

I ishockey kunde tidigt avsågade elitseriejumbon Timrå under lång tid lägga upp träningen och inrikta sig på kvalserien. Så här långt har Sundsvallslaget vunnit fem raka matcher och är på god väg att förnya kontraktet.
I handboll kan vi dra parallellen med att H43 också varit klart för kvalserien sedan en månad tillbaka. Lundensarna borde därför kommit ordentligt laddat till söndagens premiär och med ett spel som var anpassat till att slå VästeråsIrsta.
Men vad hände…
Jo, det var bara under sex minuter som H43 utnyttjade den skillnad i tempo som det skall vara mellan ett lag från elitserien och allsvenskan. Ledning 4-2 och allting enligt ritningarna.
***
Sedan drabbades H43 av en oförklarlig svacka, tappade nästa åttaminutersperiod med 1-9 och var hastigt och mindre lustigt i underläge 5-11.
Djupdykningen blev ödesdiger, uppförsbacken under resten av matchen alltför tung.
Rapporterna från Västerås säger att H43 inte klarade hemmalagets försvarsspel med två stötande tvåor. Tomas Westerlund berättar att hans spelare förlorade de flesta man-man-duellerna, inte gick på genombrott och avslutade med halvdana skott från distans.
Sånt duger inte  – och på pappret är VästeråsIrsta sämst av de tre lagen från allsvenskan – bakom såväl OV Helsingborg som Lindesberg i tabellen.
H43-tränaren hade ingen annan förklaring än att motståndarna var mer taggade.
Nu väntar en lika kvalfylld vår för H43 som för två år sedan då det blev tiomålsförlust i första omgången mot Tumba. Kniven på strupen i varje match framöver – närmast hemma mot Lindesberg. Då får det bara inte bli stryk.
***
Kanske var det inte så lyckat av H43-ledningen att redan förra veckan – delvis på grund av Sydsvenskans avslöjande – gå ut med beskedet att Veroljub Kosovac tar över tränarjobbet nästa säsong.
Byte av tränare är alltid störande, även om jag tror att Tomas Westerlund klarar av att hålla fokus på att överlämna ett elitserielag till efterträdaren ”Kos”.
Lika stort ansvar vilar på spelarna. När nu medlemmar och andra personer såg till att H43 fick behålla sin elitlicens genom kraftsamlingen av uppemot 800.000 kronor i skänkta pengar och räddade ekonomin skall väl inte laget stupa på det sportsliga planet.
***
Tyvärr för H43:s del befarar jag att både OV Helsingborg och Lindesberg håller högre klass än VästeråsIrsta. Från elitserien kommer Aranäs – och ett Hammarby, nymotiverat på det sätt som H43 också borde vara.
Det blir en tuff resa för att hamna bland de tre bästa i sluttabellen.
***
Andra jämförelser med hockeyn är att AIK fick gratis tändmedel av att bli valda av Luleå och sensationellt slog ut seriesegrarna i kvartsfinalen.
Kan HK Malmö och Lugi hitta samma inspiration av att Guif och Ystads IF betraktar de båda Skånelagen som enklare motståndare än andra när handbollens SM-slutspel inleds på onsdag?
Gå till toppen