Mat & Dryck

Möllan Porter på brygghuset

Ölentusiasterna i Sällskapet Malte arrangerade i somras en hembryggarfestival i Limhamns Folkets Hus. Eftersom man kan tävla i allt utsågs en vinnarbrygd: en porter som skapats av Jonas Carlsson Stroh.
Det var säkert ärofyllt för bryggaren, men ära går inte att dricka. Porter däremot, det rinner lätt ner. Från och med idag kan man dricka hans porter på Malmö Brygghus. Utöver äran vann Jonas Carlsson Stroh nämligen chansen att brygga sitt vinnaröl i en större anläggning och för kommersiellt bruk. Ölet har fått namnet Möllan Porter och är månadens öl på brygghuset. 500 liter blev det. Vanilj och kaffe ingår, framgår av bryggarens blogg. Alkoholstyrkan är på 6,5.
—–
TILLÄGG
Jag gick dit och provade igår. Det var en väldigt lyckad porter av det kraftigare men inte tunga slaget.
Den doftar som när man öppnar en vakuumförpackning med hyfsat nymalt kaffe och kaffet slår upp i näsan. En del choklad också; faktiskt tycker jag att den påminner om hemmagjorda chokladbollar rullade efter ett vuxet recept (dvs med kaffe i).
I munnen känns den fyllig, men inte övermäktig (vinnarbrygden däremot låg på 8,5% och bör ha varit av imperial porter-typ) – ändå är smaken fullödig, det finns inget tunt över den. Chokladen är tydligare än kaffet, tycker jag, men visst har den inslag av gräddig/smörig espresso. Lite vaniljstång (som verkligen tillsatts, till skillnad från choklad) och en värmande eftersmak som drar åt körsbär-i-mörk-choklad.
En lättare dessertporter för våren. Eller en öl bara precis som den är.
Portern finns förresten även på Bishops Arms; 200 liter har tappats på fat och exporterats ända till Gustav Adolfs torg.
Gå till toppen