Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Jesper Mattsson lägger av

Jesper Mattsson sätter punkt. Det blir ingen förlängning med Malmö Redhawks. En hisnande lång karriär är över

Jesper Mattsson.Bild: Arkivfoto: Lars Brundin
– Jag älskar hockey och är ganska nöjd med säsongen för egen del. Men allting har sitt slut, förr eller senare måste man lägga av, som det känns nu slutar jag, säger han.
Jesper Mattsson fyller 37 år i maj och lovar mer eller mindre att han inte ska varva ner i division 1.
Om Malmö Redhawks hade velat ha dig kvar?
– Jag tror att det finns en stor chans att jag då hade kört ett år till.
Jesper Mattsson var bara sexton år när han debuterade i elitserien för Malmö Redhawks.
Teknik, spelsinne och snabba straffdragningar har stuckit ut från hans verktygslåda.
Lägg därtill ett vasst direktskott och det är inte konstigt att Jesper Mattsson fick uppleva fyra SM-guld och ett VM-guld.
Vad har du varit mest stolt över i karriären?
– Att jag har hållit den här nivån i så många år, att jag har fått chansen att leva på min hobby. Hade någon sagt när jag var sexton år att jag skulle vara hockeyproffs i tjugoett år, då hade man inte trott på det, säger han.
Något du är missnöjd med?
– Jag skulle önska att jag hade haft en tuffare attityd när jag var över i Nordamerika. Varit mindre av en lagspelare och mer egoistisk. Jag var kanske för snäll, tog inte för mig tillräckligt. Men det är svårt att buffla sig fram om man inte är en buffel.
Malmö Redhawks har gått ut med att klubben gärna ser att Jesper Mattsson får en roll i den sportsliga organisationen.
– Vi har diskuterat olika grejer, säger han.
I nuläget blir ett eventuellt engagemang i Redhawks bara ett sidoprojekt. Sedan januari har Jesper Mattsson lagt grunden för en karriär utanför hockeyrinken. Han arbetar för ett sportmanagementföretag i Malmö, som bland annat ger råd när det gäller kapitalförvaltning.
– Jag kommer att gå vidare med det. Vi hjälper idrottsmän, jag jobbar mest med hockeyspelare, att få en bra förvaltning, säger Jesper Mattsson.
Nästa säsong följer han hockeyn från sidan. Malmö Redhawks ligger förstås Jesper Mattsson väldigt varmt om hjärtat. Men han inser också fakta.
– Vi var ett mittenlag förra säsongen och ett mittenlag nu igen. Förhoppningsvis kan man gå till kvalserien direkt kommande säsong, men det är inte det lättaste.
Jesper Mattsson har tillbringat ungefär halva sitt liv i elitserien och vet hur tuff den näst högsta ligan har blivit.
– Den har gått framåt oerhört. Det är svårare att spela i allsvenskan än i elitserien. Spelarna skjuter lika bra, åker lika fort och är lika starka. Det är mer kostsamt med misstag i elitserien och passningsspelet är på en högre nivå. Men i allsvenskan är det svårare att hålla reda på vilka bågar och i vilka ytor folk åker, säger Jesper Mattsson.
Redhawks har en lång väg att vandra.
En malmöitisk hockey­epok är emellertid över.
Jesper Mattsson var ende från guldgänget 1994 som fortfarande spelade aktivt.
Robert Burakovsky har lirat i tvåan för Limhamn och i ettan för Pantern under säsongen, men han har bara ett SM-guld med Malmö (1992).
Gå till toppen