Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spegat sticker upp

Lund. Rasputin möter Billy the Kid. Den ene är veteran i spexvärlden, den andre nykomling. Båda kan ses i vår.Spegatspexet är nykomling i spexvärlden. Spexet Billy the Kid utspelar sig i westernmiljö.

När Erik Nolander såg och hörde den traditionella sångarstriden mellan LTH:s sektioner så föddes idén att starta ett eget spex. Han bollade runt idén under ett års tid. Men i november förra året tyckte han att det fick vara nog med bollandet.
Han gav sig själv ett ultimatum; fixa ihop en styrelse på en vecka eller ge upp. Det blev en styrelse. Och den 19 april har spexet Billy the Kid premiär i AF- borgen.
– Vad jag vet är det ett av de få spex som inte har kommit ur en förening eller organisation, säger spex­general Erik Nolander.
Det blir ett spex i westernmiljö. Mer vill inte Erik Nolander berätta.
– Vi bygger upp något nytt men självklart är det ett studentspex enligt traditionen, säger Erik Nolander.
Först a repetitionen hölls den 13 mars och nu blir det intensivt arbete fem kvällar i veckan i en av Laurentiistiftelsens källarlokaler på Kastanjegatan. Drygt femtio personer är inblandade i produktionen.
– Många kommer från LTH men spexet är öppet för alla som är medlemmar i StudentLund.
Namnet Spegatspexet bygger på ett missförstånd.
– På studentmössans tofs sätter LTH-studenter ringar som visar hur länge de studerat. Jag trodde ringarna hette spagat och då skulle spagatspexet bli dubbeltydigt och kul.
Det var fel.
– Det visade sig att jag missförstått och att ringarna hette spegat. Så namnet blev Spegatspexet istället, säger Erik Nolander.

Billy the Kid

1859-81. Egentligen Henry McCarty men oftare känd som William H. Bonney. En av vilda västerns mest beryktade laglösa. Indragen i strider mellan boskapsägare i New Mexico, USA. Påstås ha dödat 21 personer. I verkligheten är tre mord eller dråp belagda.
Gå till toppen