Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugi visade att slutspel inte är serielunk

Slutspel är något helt annat än serielunken. Liksom i ishockey lever SM-handbollen sitt eget liv. Alla klubbarna börjar om från noll.
SM-premiären bjöd på överaskande bortasegrar för tabellåttan Lugi och sexan IFK Kristianstad mot bättre placerade lag från elitserien. Och i Eskilstuna var HK Malmö bara en minut från en jätteknall, innan seriesegrarna Guif kvitterade och sedan avgjorde i förlängning, 32-30.
Den skånska handbollstemperaturen stiger nu inte bara i Kristianstad, där jag inte kan tänka mig att Ola Lindgrens hemmastarka manskap missar chansen att gå till semifinal efter drömstarten i Alingsås, 26-23. I Lund borde intresset också vara på kokpunkten inför glödheta derbyt Lugi-Ystads IF på söndag.
***
Timmarna före Champions League-mötet Milan-Barcelona var jag i Österporthallen och såg ett heltaggat, krigande och disciplinerat Lugi prestera sin bästa insats för säsogen. 22-19 var hur välförtjänt som helst. Vinrött är ofta nyckfullt, men växer tydligen med motståndet, precis som Barcelona brukar göra.
Mest imponerade försvarsspelet. Det var grymt!
Storväxta mittblocket Jakob Wickman Modigh-Nemanja Milosevic såg till att Ystads anfall tappade koncepterna, körde fast och agerade vilset. Blott sju insläppta mål i första halvlek säger allt.
Herrarna täckte skott, gick ut och stötte på Jim Gottfridsson och stängde alla inspelsvägar till Martin Bager så att YIF:s främste målskytt under spelåret inte gjorde sin första – och enda – fullträff förrän efter 45 minuter.
Högt betyg till utbildningsansvarige Lugi-tränaren Tomas Axnér som på ett år förvandlat den förra våren så kantige Jakob Wickman Modigh till ett kraftpaket av högsta klass. ”Hulken” måste vara rena mardrömmen att stångas med – på båda planhalvorna. Framåt fixade den 25-årige linjebjässen inte mindre än fyra straffar och satte två mål.
***
Enda perioden Lugi sviktade var under elva mållösa minuter direkt efter pausvilan. Ystads IF gjorde fem raka, reducerade sexmålsunderläget till 12-13 och hade sedan tre kvitteringschanser som missades. Förmodligen avgörande, för efter nästa ryck via två fina mål av Kristian Meijer hade Lugi full kontroll.
Skillnaden mellan lagen var att det inte svängde om ”Swinging Lugi” som tidigare. Större delen av speltiden malde gästerna på metodiskt, följde den uppgjorda spelplanen och behöll lugnet. Ystadspelarna stressades däremot till slarv, felpass och bortkastade bollar.
Albin Tingsvalls distinkta skytte med vänstersläggan, 5+1 mål, bidrog också starkt till att Lugi nu har skaffat sig övertaget i SM-kvarten. Utan att skryta hade jag faktiskt på känn att det skulle bli bortaseger.
Vinrött kom till matchen med allt att vinna, ”di vide” hade – och kände av – det pressande favorittrycket och när spelet gick i baklås märktes saknaden av fingerskadade speldirigenten Sebastian Seifert.
***
Men kvartsfinalserien är långt ifrån avgjord. Jag vill åter dra paralleller med hockeyn, där första semifinalernas förlorare Brynäs och Skellefteå tog revansch på onsdagskvällen.
På söndag kommer Lugi ha förväntningar från hemmapubliken. Då blir det åter upp till bevis att vara som bäst när det gäller som mest.
Jag tippar att det kommer krävas minst fyra, förmodligen fem matcher, för att kora vinnarna.
***
Nostalgiker som minns den klassiska och rekordjämna helskånska SM-finalen 1980 vet att ingenting är givet mellan de här två rivalerna.
* Ystadsvinst i Lund i första matchen, sedan Lars-Börje Hasselberg avgjort från dödvinkel i sista sekunden, 19-18.
* Bortarepris i Österporthallen, då med Lugistjärnan Claes Ribendahl i huvudroll i ny sekunddramatik, 20-19.
* Och så tidernas raffel i den avgörande finalen, där Ystad hade 17-13, fem minuter före full tid och Basti Rasmussen tog ut segern i förskott, varpå Eero Rinne började spela som i trance och såg till att fixa 17-17 innan ordinarie speltiden var över och 19-17 i förlängningen.
Av årets aktörer är det bara Nemanja Milosevic i Lugi och Sebastian Seifert, Pierre Hammarstrand och Martin Walfridsson i Ystads IF som var födda på den tiden.
Gå till toppen