Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Teaterlivet lockar fortfarande

Scenlivet började på Operan i Stockholm 1965 och det är inte slut ännu för Harriet Stern-Cronström, som räknat ut att hon varit med i runt sjutusen föreställningar. ”Troll i kulisserna” heter den senaste.

Harriet Stern-Cronström har bott och jobbat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu har hon varit Malmöbo sedan slutet på 1970-talet.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
Hon blir 70 år imorgon den 29 mars och har egentligen slutat jobba flera gånger.
– Som sångerska slutade jag på Malmö opera 1997 men efter det var jag med i ”Kristina från Duvemåla” i två år när den spelades i Stockholm. Sedan frågade de om jag ville vara kostym­ansvarig, säger Harriet Stern-Cronström, som senare den här dagen när vi träffas ska till teatern för att fixa allt kring kostymerna i ”Carmen”.
Officiellt lämnade hon 2007 uppgiften som kostym­ansvarig men hon hoppar då och då in som påklädare under föreställningar.
– Jag fortsätter så länge de ber mig.
Slutspelat verkar det inte heller vara. Så sent som ifjor stod hon på scenen igen och gjorde Teaterråttan Emma i barnföreställningen ”Troll i kulisserna” på Operaverkstan. Teaterråttan måste på grund av en översvämning sätta upp en pjäs med Mumintrollen som skådespelare.
– Det var en talroll med lite sång. Emma har en ­kuplett där hon ger sina visdomsord. Det blir aldrig bättre än så här, sjunger hon. Men sedan vänder hon på det och menar att det blir heller aldrig värre än så här. Det talade till mig.
– Det var kul att få spöka ut sig med lösnäsa och lös­tänder. Det är mycket roligare att få göra en karaktär än att vara vacker.
Det är lite marigt att greppa en så lång och innehållsrik karriär. Harriet Stern-Cronström har varit på Operan i Stockholm, på Storan i Göteborg, där hon också gick på Scenskolan, och här i Malmö sedan 1979. Musiklivet startade i Stockholm och i tonåren tog hon sånglektioner, var med i flera körer och utbildade sig sedan till blockflöjtslärare.
– För mig fanns inget annat än att hålla på med sång. 1965 anställdes jag som korist på Kungliga Operan.
Debutoperan var Verdis ”Nabucco” men hon tycker det är svårt att vaska fram speciella minnen från allt det hon gjort.
– Det är så himla mycket. Det brukar vara det senaste som är det viktigaste.
”Carmen”, ”La Traviata och ”La Bohème” har hon varit med om flera gånger. Bland uppsättningar som sticker ut nämner hon ”Aniara” med Margareta Hallin och Erik Sædén, ”Maskeradbalen” med Ingvar Wixell och Elisabeth Söderström, ”Herr Arnes penningar” från åren i Göteborg och Malmösuccéerna ”La Cage Aux Folles” och ”Cabaret”.
– Vi spelade över hundra föreställningar på Nyan. Jag var Kit Kat-girl och Marianne Mörck gjorde Sally Bowles.
Men det finns ändå en långkörare som Harriet Stern-Cronström återkommer till lite mer än de andra. ”Kristina från Duvemåla”. Hon räknar med att hon genomförde den musikalen minst 542 gånger.
– Jag var med i kören och gjorde flera olika saker. Bland annat spelade jag Inga-Lena, Danjels fru, som dör på skeppet. Sedan kröp jag bara ut bakom skeppet, bytte kläder och blev en fin dam i hamnen i New York.
– Jag sjöng i alla Malmöföreställningar och i alla utom en i Stockholm. När Birgit Nilsson fyllde 85 år var jag inbjuden till Operan på en galakonsert. Det kunde jag inte tacka nej till, men det svider ändå lite att jag inte var med i alla.
– Jag kan fortfarande få rysningar när jag tänker på ”Duvemåla”. Den väcker så starka känslor och är så allmänmänsklig.
Sjuk har hon sällan varit, möjligen förkyld någon gång. Det är allt. Vi vill förstås veta knepet. Hur håller hon sig och rösten i form?
– Det gamla vanliga. Man måste sköta sig. Inte röka, det är det viktigaste, inte dricka och inte vara ute och busa på nätterna.

Harriet Stern-Cronström

Bor: På Davidshall i Malmö.
Gör: Sångerska på Malmö opera 1979–1997, kostymansvarig 1999–2007. Nu timanställd. Påklädare på ”Carmen”, ”Madame Butterfly” och ”Parsifal”.
Fritid: Målar, syr, gör smycken i glas och silver och fat av glas.
Familj: Tre barn, fyra barnbarn och två systrar.
Aktuell: Blir 70 år den 29 mars.
Firar: Besöker Louisiana med systern Anne som blir 75. Middag med familjen på födelsedagen.
Gå till toppen