Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Var tredje elev saknar behörighet

Nästan 700 Malmöelever saknar behörighet till gymnasiet.

Shayar Laibi går i nian på Sundsbroskolan. ”Det är nästan så att lärarna småtävlar med ­varandra och på så sätt så lyfter de även oss”, säger han.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
Totalt handlar det om 2 258 elever som nu gör sin sista termin i årskurs nio. När de fick sina betyg strax före jul kunde många glädja sig åt klara förbättringar. Elever på Värner Rydén gjorde en markant uppryckning liksom eleverna på Rönnen och Sundsbroskolan. Den största uppryckningen gjorde dock eleverna på Segevångsskolan där nästan tre av fyra elever nu har behörighet mot endast hälften på höstterminen 2010.
Men det finns också skolor som dippar rejält. Betygen i Rosengårdsskolan är de sämsta i Malmö och nivån är ännu lägre nu än för höstterminen 2010. Samma sorgliga tillbakagång visar Lindeborgsskolan och Johannesskolan. Värsta raset står dock Munkhätteskolan för. Höstterminen 2010 hade lite drygt hälften av eleverna behörighet till gymnasiet, i höstas hade den låga siffran halverats, inte ens var fjärde elev har nu gymnasiebehörighet.
– Alarmerande, säger rektorn Ulla-Britt Bolin.
– Men det görs verkligen insatser, till exempel hade vi extra undervisning under sportlovet där det i snitt kom 30, 35 elever. Vi har också två lärare i varje klass i matte, svenska och engelska, säger hon.
Hon hävdar också att när vårterminen är slut kommer det att finnas fler behöriga.
– Viktigast är dock att läs, skriv- och språkutvecklingen börjar redan i förskolan och det kommer att ge resultat, säger Ulla-Britt Bolin.
Den nya gymnasie­reformen började gälla när höstterminen 2011 drog igång. En förändring är att det inte längre räcker med att vara godkänd i matte, svenska och engelska för att komma in på högskoleförberedande linjer. Nu krävs även godkänt i nio andra ämnen. För att komma in på yrkesprogrammen krävs godkänt i de tre kärn­ämnena plus fem andra ämnen.
Nu f inns ju inga jämförbara betygsutfall eftersom den nya reformen endast fungerat under en termin, jämförbarhet får man först efter denna vårtermin. Nu delas elevernas betyg in i fyra områden; program som leder till högskolebehörighet i estetiskt, naturvetenskap och samhälle samt yrkesförberedande program.
Malmö stad har ändå tagit fram betygsutfall som kan jämföras, alltså om de gamla reglerna hade gällt även för höstterminen 2011. Det är de siffrorna som redovisas här, en jämförelse mellan höstterminerna 2010 och 2011.

Högskoleförberedande:

Ekonomiprogrammet.
Estetiska programmet.
Humanistiska programmet.
Naturvetenskapsprogrammet.
Samhällsvetenskapsprogrammet.
Teknikprogrammet. 

Yrkesprogram:

Barn- och fritidsprogrammet.

Bygg- och anläggningsprogrammet.

Fordons- och transportprogrammet.

Handels- och administrationsprogrammet.

El- och energiprogrammet.

Hantverksprogrammet.

Hotell- och turismprogrammet.

Industritekniska programmet.

Naturbruksprogrammet.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

VVS- och fastighetsprogrammet.

Vård- och omsorgsprogrammet.

Läs alla artiklar om: Hur mår du Malmö?
Gå till toppen