Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Viktiga nycklar till långvariga parförhållanden

Litar du på din magkänsla och följer ditt hjärta när det gäller kärlek? Enligt den danske forskaren Thomas Nielsen krävs det mer än så för att hitta en livslång kärlekspartner.

Stress är särskilt skadligt om man vill ha ett långt och lyckligt förhållande. Den enda typ av stress som kan ha positiv inverkan på hållbarheten är stress i samband med att ett par får barn.
Att man delar intresse n och livshållning bäddar för ett långt parförhållande, medan par som växer ifrån varandra och får allt färre gemensamma intressen inte håller ihop i det långa loppet.
Att kvinnan är tillfredsställd med mannens beteen de har större betydelse för att ett parförhållande blir långvarigt än att mannen är tillfredsställd med kvinnans.
Att man är nöjd med sitt sexliv har en klar, men inte överväldigande stor, betydelse för båda könen.
Om kvinnans föräldrar skilde sig när hon var yngre är risken lite större för att hon själv kommer att skiljas, men risken för skilsmässa är ännu större om mannens föräldrar är skilda sedan tidigare.
Det spelar större negativ roll om kvinnan har en sluten och reserverad personlig het än om mannen har det.
Om den ena partnern lider av ­ång est eller depression är risken för skilsmässa större. Samma sak gäller om den ena partnern är argsint eller ­aggressiv.
Gå till toppen