Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Göransson jagar OS-plats på hemmaplan

Hon har gått på Borgarskolan, men fostrats i Norrbotten. Hon är en dribbler som älskar hård fysträning. LDB FC Malmös och Husies gamla spelare Antonia Göransson kan bli Sveriges joker i OS.

Det är soligt men bitande kallt när landslaget tränar försvarsspel på Hästhagens ip. Sverige försöker hitta tillbaka till sin identitet. Självförtroendet fick sig en törn i Algarve Cup, där både Tyskland och USA lekte med Sveriges förut så trygga försvar.
För yttermittfältaren Antonia Göransson var turneringen ändå positiv. Enligt hennes arbetsbeskrivning är offensiven det allra viktigaste. I Algarve gjorde hon sitt jobb, stänkte in 3 mål på knappt 138 minuters speltid och visade upp goda egenskaper.
– Man måste komma ihåg att många landslagsspelare var inne i en tung försäsong, medan tyskorna var mitt i sin tävlings­säsong. Inför Kanada-matchen är det bra att gå igenom försvarsspelet, säger hon. Inte minst för att de spelar lite annorlunda med en diamantformation i mitten.
Antonia Göransson har spelat i LDB FC Malmö och varit utlånad till Husie. Innan hon flyttade till tyska Hamburg och därefter storklubben Turbine Potstam var hon stjärna i Kristianstad. Men det var i norraste Norrland som hon fotbollsfostrades. Där bodde hon i åtta år och skolades om från inner- till yttermittfältare i Norrbottens länslag.
– Men jag blev en helt annan spelare när jag började på Borgarskolan i Malmö. Skott, teknik, tillslag allt det har jag Lena Videkull på fotbollsgymnasiet att tacka för.
På planen går det snabbt när Antonia Göransson har bollen. Hon är ovanligt farlig i en-mot-en och har en bra vänsterfot. I U20-VM gjorde hon fyra mål. Hennes spelstil är ännu något enformig men det är tydligt att hon hela tiden försöker bli bättre.
– Jag har alltid gillat att träna, att löpa mycket och pressa mig själv. Om jag inte tränar så blir jag gnällig.
Efter träningen går spelarna till landslagsbussen. Där kan 21-åringen ha en given plats lång tid fram­över. Det är inget tvivel om att hon kämpar för landslagsspel.
I oktober 2010 visade Antonia Göransson flera gånger sitt missnöje med att hon dittills inte fick chansen att spela i landslaget.
– Jävla sjukt är det. Jag dribblade ju av tre stycken på landslagsträningen. Sådant kan bara hända i Sverige, sa hon till Kristianstadsbladet.
– Jag blev fruktansvärt besviken på honom (förbundskapten Thomas Dennerby) när jag inte blev uttagen i hans senaste trupp, sa hon i Svensk Damfotboll och tillade att hon nu skulle gå sin egen väg och satsa på den tyska ligan.
Uppfriskande, tyckte många. En ung, målmedveten spelare som säger vad hon vill. Men nu blir hon mest obekväm när hennes uttalanden kommer på tal.
– Nej, jag var inte irriterad. Dennerby och jag har en bra relation, säger hon och går iväg till bussen.
På lördag klockan 14.00 kan Antonia Göransson låta spelet snacka när landslaget spelar på Malmö Stadion.
Gå till toppen