Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lyckade försök att föda upp ål

För första gången har forskare lyckats föda upp ål i fångenskap.Den skånska landskapsfisken ålen är nära utrotning, men räddningen för ålagillen och annat ålfrossande kan vara nära.

Utrotningshotad. Lösningen på problemet att få den europeiska ålen att föröka sig på annat sätt än att simma till Sargassohavet för att leka tycks vara att laborera med de hormonella processer som styr fortplantningen.Arkivfoto: Thomas Löfqvist 2008
Visserligen har forskarna ännu bara lyckats föda upp ålyngel som har överlevt upp till tjugofem dygn. Men nu anser de sig ha löst den svåraste gåtan bakom ålens fortplantning.
Det är det EU-stödda projektet Pro-Eel som står bakom försöken att få den europeiska ålen att föröka sig på annat sätt än den idag enda kända: att simma till Sargassohavet för att leka.
Lösningen tycks vara att laborera med de komplexa hormonella processer som styr fortplantningen.
Dessutom håller man på att leta sig fram till de ideala förutsättningarna i fråga om miljö och föda för att ynglen ska överleva, något som alltså ännu bara delvis lyckats.
Flera danska och spanska universitet samt företag i akvakulturbranschen samverkar i det fyraåriga projektet. I dagarna har huvudmännen ett avstämningsmöte i halvtid i spanska Valencia.
Den europeiska ålen är utrotningshotad – sedan 1970-talet har andelen ål som når europeiska kuster minskat med omkring 95 procent.
Utöver miljöfaktorer antas orsaken vara kraftig överfiskning. Därför råder nu förbud för ålexport till länder utanför EU, där framför allt Japan och and­ra asiatiska länder varit storköpare.
Dessutom är ålfiske inom EU starkt begränsat sedan flera år. I Sverige är det i stort sett bara ett fåtal professionella ålfiskare som fortfarande får fånga ål.
Det som idag kallas odlad ål i handeln är vilda små­ålar som fångats vid de euro­peiska kusterna och fått växa upp i bassänger.
Gå till toppen