Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S vill behålla Saudiavtalet

Socialdemokraterna vill inte bryta Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien.

 

Allt för stora exportintäkter står på spel.

Urban Ahlin.Bild: Arkiv:
– Jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi säger upp avtalet om vi vinner valet, säger utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin till Sydsvenskan.
Socialdemokraterna har legat lågt i sin kritik av regeringen för planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.
Förklaring: Partiets politik för vapenexport skiljer sig inte stort från Moderaternas. Sverige ska ha en stor export av försvarsmateriel. Det gynnar ekonomin och jobben - och är bra för rikets säkerhet.
S, MP och V samt FP och KD har tvingat fram en översyn av exportreglerna. UD filar just nu på direktiven.
Urban Ahlin vill att kontrollmyndigheten ISP och Exportkontrollrådet i sin tillståndsbedömning ska ta hänsyn till om ett land är demokratiskt. Men något förbud för export till diktaturer vill han inte ha.
– Nej, stopp där! MP och V vill ha en lista på länder som Sverige inte kan sälja vapen till. Men det är omöjligt. Man måste göra en bedömning från fall till fall, säger Ahlin.
I dag ska ISP enligt reglerna ge grönt ljus för export om det gynnar Sveriges försvar och säkerhetspolitiska intressen. Men tillstånd bör inte ges till stater som kränker mänskliga rättigheter.
– Vår poäng är att man ska lägga till en bedömningsfaktor i avvägningen. Är landet en demokrati? förklarar Urban Ahlin.
Saudiska trupper krossade i fjor den arabiska våren i Bahrain. Den saudiska regimen kränker mänskiga rättigheter grovt. Med "en ny bedömningsfaktor" blir det svårare att sälja vapen till landet, tror Ahlin.
Vill S förbjuda svenska företag att exportera vapen till Saudiarabien?
– Jag tänker inte bidra till att sätta upp en lista med förbjudna länder. Man måste ju också ta hänsyn till vilken sorts produkter det är.
I fjor sålde svenska företag pansarvärnsroboten "Bill 2" och spaningsradarn "Erieye" för 2,9 miljarder kronor till saudierna.
Var det rätt att ge tillstånd?
– Jag utgår ifrån att myndigheten följt lagstiftningen. Man har dragit slutsatsen att det är säkerhetspolitiskt motiverat för Sverige att sälja.
Vapenexporten till Saudiarabien går tillbaka till det ramavtal (MoU) som S-ministern Leni Björklund ingick med sin kollega prins Khaled 2005. Ahlin tycker att "det blev för långtgående".
Var det fel att ingå ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien?
– Det vill jag inte säga. Sverige har militära samarbetsavtal med ett trettiotal länder. Men det gick för långt.
Bör avtalet sägas upp?
– Det är ju ett dilemma. Nästa chans vi har är 2015. Men jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi kommer att säga upp avtalet. Varför? Jo, alla försvarsindustrisamarbeten bygger på att de hålls under väldigt lång tid. Skulle andra länder se att Sverige säger upp avtal så fort det blir inrikespolitisk turbulens, då kommer vi inte att kunna sälja försvarsmateriel överhuvudtaget i framtiden.
Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien kommer alltså att fortsätta gälla, även om det blir ett regimskifte efter valet 2014. Ahlins argument liknar Fredrik Reinfeldts i Sydsvenskan nyligen. Statsministern slog då fast att Sverige ska fullfölja ramavtalet med Saudiarabien.
Däremot är Urban Ahlin kritisk till försvarsdepartementets och myndigheten FOI:s planer på att hjälpa saudierna med en fabrik för renovering av pansarvärnsvapen.
– Man startade bulvanföretag. Man fick kontanta pengar från den militära underrättelsetjänsten. Det här var uppenbarligen en het potatis som ingen ville ta ansvar för.
Varför var saken så het i regeringen?
– Sverige skulle ju bidra med att överföra tekniskt kunnande. Jag tror aldrig att FP och KD hade accepterat det om de förstått.
Vilket ansvar har Fredrik Reinfeldt?
– Respekten för våra myndigheter har skadats. Det är ytterst statsministerns ansvar.
Gå till toppen