Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Krävs på moms för bluffakturor

Mindre än hälften av bluffbolagens kunder betalade fakturorna. Ändå kunde de två bolagen, med säte i Malmö, dra in nio miljoner på mindre än ett halvår. Nu är varenda krona låst efter ingripande av Skatteverkets specialrevisorer. Och myndigheterna slår tillbaka med bolagens egna medel.

De två bolagen är skrivna på samma adress – en firma som tillhandahåller anonyma postboxar på Föreningsgatan i Malmö. Och båda har samma 0739-nummer – ett oregistrerat nummer – som kontakttelefon. Enligt sina verksamhetsbeskrivningar ska bolagen syssla med marknadsföring av kunderna via hemsidor. En modern form av 90-talets ”företagskataloger” – där bluffare tog dyrt betalt för småannonser i kataloger med enstaka exemplar i upplaga, för att klara sig från bedrägerianklagelser.
Under fjoråret skickade det ena bolaget ut 1 300 fakturor, allt enligt den egna bokföringen. Och enligt en specialkontroll hos bankgiro­centralen betalade 280 av dem in pengar – cirka 6 000 per kund. Och det har skett efter påtryckningar, enligt Skatteverkets utredning.
Det andra bolaget skickade ut 3 965 fakturor, men verkar ha varit mer framgångsrika i att övertala eller pressa mottagarna. 1 490 av dem betalade i snitt 5 000 kronor.
Eftersom många betalat är det svårt att hävda kriminellt uppsåt. I stället utnyttjar Skatteverket bolagens egna metoder: skickar man 3 965 fakturor så påstår man att kraven är riktiga – betala då moms på hela beloppet. Och bokför alla siffror.
I en mer offensiv satsning än innan har nu Skatte­verket lyckats låsa pengar för dessa och flera andra bolag via begäran om betalningssäkring i domstol. Och har fått gehör. Tillväga­gångssättet är ett tydligt exempel på upptrappningen i kampen mot den organiserade brottsligheten – ”administrativa åtgärder” hos skatteverk, kommuner och företag slår undan benen för de yrkeskriminellas försörjning.
Gå till toppen