Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbolag bakom mobil säkerhet

Säkerhetsproblem inom mobil sektorn växer snabbt i takt med att de smarta mobilerna blir allt vanligare. Ett svenskt uppstickarbolag med rötter i Malmö har på kort tid skaffat sig en position bland säkerhetsjättarna. Men ett misstag från ett testföretag höll nyligen på att äventyra bolagets hela existens.

– Det blev rena paniken för oss när deras första test någonsin av mobilsäkerhet nu i mars visade att vi var sämst och att vår app inte gav något skydd överhuvudtaget. Vi framstod som ett lurendrejarföretag. Som tur var kunde vi visa att testet gjorts på ett felaktigt sätt. När det gjordes om visade det sig att vi i själva verket hade en av marknadens bästa produkter, säger Kevin Freij, vd för säkerhetsföretaget Mymobile Security.
Det är ett snabbt växande bolag med huvudsäte i England och verksamhet i ett antal länder. Men de tre grundarna och ägarna kommer från Skåne och Danmark. Själv är Kevin Freij från Malmö.
Med en bakgrund inom datasäkerhetsbranschen såg han att de stora säkerhetsbolagen ofta saknade produkter inriktade mot privatpersoner, vilket gav öppningar för en helt ny aktör, framför allt på mobil­området.
Ambitionen från Mymobile Security är att ta fram ett antal olika säkerhetsprodukter som täcker allt från anti-virus och stöldskydd till personsäkerhet, backup och familjeskydd.
– När det gäller datorer har många familjer regler för barnen med särskilda tider och andra begränsningar för användandet. Men smarta ­mobiler är svårare att kontrollera. Därför har vi till exempel tagit fram en produkt som gör att föräldrar kan begränsa hur barnen använder sin mobil under olika delar av dygnet, berättar Kevin Freij.
Tjänsten som kallas "­Family ­protection" ger också föräldrar ­möjlighet att via webben läsa all kommunikation som barnen har i sin mobil, med tanken att på så sätt kunna spåra e-mobbning och skydda barn från gromning.
– Det gör vi i samarbete med Friends och Rädda Barnen, säger Kevin Freij.
Han är övertygad om att säkerhetsproblem på mobiler med tiden kommer att bli lika vanliga och viktiga att råda bot på som inom datorvärlden.
Det felaktiga säkerhetstestet av det ansedda tyska företaget AV-Test.org, som helt kunde ha omkullkastat trovärdigheten för Mymobile Security har i dag närmast stärkt bolaget.
– Historien visar hur viktigt det är att stå för det man gör när man tror på sig själv. Det hela fick ju ett lyckligt slut, säger Kevin Freij.
fakta
Mymobile Security hittade 99,1 procent av alla virus
Det tyska tesföretaget AV-Test.org undersökte i början av mars effektiviteten hos 41 olika antivirusprogram för Android.
Tio av de 41 programmen identifierade mer än 90 procent av virusattackerna och ger enligt testet användaren ett säkert skydd mot datavirus. Det var program från Avast, Dr. Web, F-Secure, Ikarus, Kaspersky, Lookout, McAfee, MY Android Protection/Mymobile Security, NQ Mobile/Net Qin och Zoner. Mymobile Securitys program identifierade 99,1 procent av virusen. Arton av programmen klarade mindre än 40 procent av virusattackerna.
Mymobile Security har flera miljoner användare i olika länder. Bolaget säljer främst sina produkter genom teleoperatörer. I Sverige samarbetar bolaget bland annat med Tele 2.
Gå till toppen