Världen

Mikrobloggar stängs i Kina

Kinas två mest använda mikrobloggar Sina Weibo och Tencent QQ stoppade användarnas kommentarer på lördagen med motiveringen att man vill "hindra spridandet av rykten".

Bo Xilai, en av nio medlemmar i den mäktiga politbyråns ständiga utskott och tills nyligen på väg mot i den absoluta politiska toppen i Kina, är nu försvunnen. Här syns han på en bild från den 11 mars i år.Bild: Arkivfoto 2012: Andy Wong/AP
Internetjättarna sade på sina sajter att blockeringen kvarstår till tisdag.
Kinesiska myndigheter har skärpt sin kontroll ytterligare, skakade av floden av uppgifter på nätet. Där publiceras allt från harmlös information till ilskna anklagelser och uppgifter om maktmissbruk och oroligheter.
Totalt har ytterligare minst 16 stora sajter stängts, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. De ska ha deltagit i ryktesspridning om en begynnande statskupp. Det har talats om "militärfordon på väg in i Peking och något konstigt som händer i Peking", skriver Nya Kina.
Ryktena stammar från dramat kring Bo Xilai, en politiker som tidigare tippades vara på väg att bli en av Kinas högsta ledare. Efter att häromveckan plötsligt ha fått sparken från sin post i Chongqing är Bo nu försvunnen.
Kuppryktena är centrerade kring Zhou Yongkang, landets säkerhetschef. Han är medlem i politbyråns ständiga utskott, den nio man starka gruppen som ses som Kinas verkliga maktcentrum.
Sina och Tencent, som äger de två stora drabbade mikrobloggsajterna, förklarar att möjligheten att kommentera inlägg är avstängd fram till klockan 8 lokal tid på tisdag. Sajternas användare kan fortfarande göra egna inlägg, men interaktiviteten och möjligheten till debatter är därmed stoppad.
Avstängningen sägs vara till för att möjliggöra "en centralstyrd uppstädning" av blogginläggen, så att en massa falska och vilseledande uppgifter kan tas bort.
Zhou Yongkang tros vara allierad med den försvunne Bo Xilai. Internationella medier rapporterar dock att Zhou, av nyhetsinslag i statlig tv att döma, den senaste tiden har arbetat vidare som vanligt.
Gå till toppen