Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Aprilskämtet borde vara sant

Aprilskämtet om skytrain i Lund resulterade i flera mejl till redaktionen. Flertalet lät sig inte luras, men var förtjusta i planerna. 

"Nästan synd att det är ett skämt. Oj, vad jag gladeligen hade åkt annars", skriver en läsare. En annan menar att Lund borde följa i Shanghais fotspår med maglev-tåg. "Dyrt är det, men det skulle definitivt sätta Lund på kartan igen." 
En läsare pekar ut de högst verkliga planerna på spårvagnar som det riktiga aprilskämtet. Den idén är redan antik, skriver en annan. Att trafiken ska upp i luften verkar vara en vanlig åsikt. Fördelarna är flera: Ingen riskerar att bli påkörd och problemen med snö på gatorna försvinner också.
"Äntligen en innovation och vision", skriver en lyrisk läsare och fortsätter: "Låt nej-sägarna stå kvar på hållplatsen tills de mognat i sina framtidstankar, för även de kommer att hoppa på framtiden, genom Flying Finn". 
Tio minuter senare skickar samme läsare ett nytt mejl. Han har vid det laget insett att det rör sig om ett aprilskämt, men förblir ändå nöjd med de högtflygande idéerna: "En utmärkt idé som jag hoppas ni utvecklar."
På Sydsvenskans fejkade facebookupprop mot projektet skriver en läsare skriver att innovationen är absurd: "Kolla bara på bilderna, det ser ju för djävligt ut." Men inte heller han kan motstå tankarna på skytrain. Plötsligt blir han konstruktiv och förespråkar en diskretare modell. Han påpekar att även sträckningen av linjen borde ha varit bättre och föreslår en cirkelbana runt centrala Lund, istället för den helsnurriga bana som Sydsvenskan visar på karta. 
Möjligen blir det ändå verklighet av protestgruppen Rädda medeltida Lunds planer på en manifestation på Stortorget den 5 april klockan 12, men motdemonstranterna verkar bli flest. Initiativtagaren Karl Svensson kommer inte att närvara, för han finns inte. Men kanske har hans fiktiva motstånd istället sått ett frö till ett högst verkligt skytrain i Lund. 
Gå till toppen