Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Design som skapar lugn

Nu är det smått och tyst som gäller när det nya kontoret ska inredas. Smarta, kompakta lösningar och ljuddämpande accessoarer ska skapa drägliga arbetsplatser.

Tusentalet arkitekter och inköpare från både privata och offentliga organisationer var på plats när inredningsföretaget Input interiör arrangerade sin trettonde vårmässa i Malmö för offentlig inredning.
I Luftkastellet vid brofästet hade nästan fyrtio utställare dukat fram sitt allra senaste inom textil, belysning och möblemang för kontoret, äldreboendet och andra offentliga inrättningar.
Mycket handlade om att skapa tysta och lugna miljöer.
– Ljud är ett problem idag när man krymper kontorsytorna för att spara pengar, menar Niclas Matsson på arrangerande Input interiör. Arbets­givarna förväntar sig att man ska visa respekt för sina kollegor, men för att kunna göra det måste man ha någonstans att ta vägen för att hålla det korta mötet eller ta det lite besvärliga telefonsamtalet.
En lösning för att skapa lugn och en privat sfär heter ljudabsorbenter, plattor i tak och på vägg eller som rumsavskiljare, som ska fånga ljudvågorna och dämpa ljudnivån. Förr var ljudabsorbenterna oftast så diskreta som möjligt, för att inte synas.
Idag har de blivit en detalj som gärna får sticka ut.
Lammhultsbaserade Abstracta visade bland annat ett nytt vågformat avskärmningssystem i moduler i starka klara färger, designat av Stefan Borselius.
– Istället för att dölja funktionerna så lyfter vi fram dem och gör dem synliga, säger Abstractas Robert Svärd som bekräftar att efterfrågan på ljuddämpande inredning bara ökar.
– Arbetsytorna krymper och störande ljudnivåer har blivit ett arbetsmiljö­problem. Men det är också tydligt att många företag är beredda att lägga pengar på ljuddämpning när man sparar i andra änden med mind­re ytor.
En annan lösning för det kompakta kontoret är sittplatser som man nästan kan gömma sig i! Som soffan Apoluna-Box, designad av österrikiska Studio Hannes Wettstein. En sittplats med tre höga ljudabsorberande sidor.
– Det blir en avskärmning och en sittplats på samma gång, säger Anders Åbrink, som har den svenska agenturen.
– Och vi ser ett stort intresse för den här typen av lösningar för mötesplatser på liten yta, fortsätter han.
Också mattor och textilier hjälper till att skapa lugn och harmoni, och göra det lite tystare. Ska man följa mässan så är trenden mycket naturmaterial som ull och lin, och i naturliga färger.
Att Malmömässan för offentlig inredning lockar runt tusen besökare är tämligen normalt. Alla rapporter om bistra tider och kärv ekonomi slår inte särskilt hårt mot aktörerna som jobbar med offentliga inredningar, hävdar Niclas Matsson.
– Vår marknad är tämligen konstant. Vi har en ganska stor inflyttning av företag till Malmöregionen, och många bygger om eller bygger nytt. Mindre kontorslokaler kostar mindre i hyra, men de måste fortfarande möbleras.
Gå till toppen