Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reepalus uttalanden

Ilmar Reepalu (S) får kritik av sin partiledare Stefan Löfven efter påståendet att Sverigedemokraterna infiltrerat judiska församlingen i Malmö.

När Ilmar Reepalu intervjuades av den liberala tidskriften Neo hävdade han det finns en stark koppling mellan den judiska församlingen i Malmö och Sverigedemokraterna.
Chefredaktören Paulina Neuding som gjorde intervjun ställde följande fråga:
Du menar alltså att det finns ett muslimhat i den judiska församlingen i Malmö som kanaliseras via SD?
Ilmar Reepalu svarade:
”Nej, det tror jag inte, däremot att SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat.”
Ilmar Reepalu byggde sin slutsats på egna iakttagelser vid en filmvisning och debatt på Victoriateatern som arrangerades under Wiesenthalcentrets Sverigebesök förra våren. Men publiceringen i Neo och andra artiklar visar att slutsatsen bygger på flera felaktiga påståenden av Ilmar Reepalu. Till exempel trodde han felaktigt att judiska församlingen arrangerade filmvisningen och debatten. Efteråt har han korrigerat sina uttalanden.
Brevet från judiska centralrådet till Stefan Löfven:
”Stefan,
Den judiska gruppen i Sverige har under lång tid fått utstå hat och hot bara för att vi är judar. Såväl polis som Säpo håller noggrann uppsikt över vår situation.
Som du förmodligen känner till är och har situationen i Malmö varit särskilt svår de senaste åren.
Vi har ständigt förvånats över att ansvarig politiker i Malmö, Ilmar Reepalu, anklagar den judiska gruppen för att själva ha ansvar för de problem vi möter i form av hat och hot. Han har då hänvisat till konflikten i Mellanöstern och ansett att judar som grupp i Sverige borde ta avstånd från Israel. Det är alltså vårt eget fel när vi blir utsatta för dödshot, våld och trakasserier.
Efter sina märkliga och ibland hemska uttalanden har Reepalu ofta tagit tillbaka det sagda och förklarat att det inte ’var så jag menade’.
Med detta noterat har dock Ilmar Reepalu nu överträtt alla gränser. Vi är mer än upprörda när vi idag tar del av intervjun i tidningen Neo där han så flagrant anklagar judar för samröre med Sverigedemokraterna.
Den typen av konspirationsteorier känner vi alltför väl igen från historien.
Vi vill med detta brev peka på att Ilmar Reepalu inte längre har någon trovärdighet för oss judar i Sverige. Oavsett vad han från och med nu kommer att säga och göra litar vi inte på honom.
Hans uttalanden och ageranden anser vi också borde mana till eftertanke för det socialdemokratiska partiet. Vi har många medlemmar inom våra församlingar som är mer eller mindre aktiva inom socialdemokratin. Många av dem har under senare tid hört av sig med bestörtning men också sorg över att inte längre helhjärtat kunna stödja ett parti som har en företrädare vars retorik är klart antisemitisk.”
Brevet är undertecknat 23 mars 2012 av ordförandena i de tre judiska församlingarna i Stockholm (Lena Posner-Körösi), Göteborg (George Braun) och Malmö (Fred Kahn).
Gå till toppen