Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför klarar Reepalu kritiken?

Hallå där Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, apropå den hårda kritiken mot Ilmar Reepalu – och att han ändå sitter ohotad kvar på sin post.

Malena Rosén Sundström.Bild: Foto: Privat
– Malmöborna kan ju visa sitt missnöje genom att rösta på ett annat parti vid nästa val. Men i just det här läget handlar det om hans parti har fortsatt förtroende för honom. Jag kan tänka mig att det är en svår situation för partiet. Han har gjort en del klavertramp som blivit till en belastning, men samtidigt är han en person som åstadkommit väldigt mycket i Malmö. Då får man väga sakerna mot varandra, hur mycket kan han tillåtas säga som blir fel? Det är en balansgång för partiet.
Hur kan han återskapa förtroendet?
– Han har gjort någon slags avbön redan och försökt förklara sitt uttalande. Det får ses som första steg, sedan kan man tänka sig att det behövs en dialog mellan Socialdemokraterna och Judiska församlingen även på ett lokalt plan.
Ilmar Reepalu hävdar att han blir missförstådd. Varför blir han det?
– Svårt att säga. Det är ju inte så att han blir missförstådd i alla frågor. Det kanske beror på att han på något sätt formulerar sig tanklöst eller får det att låta på ett annat sätt än han menar. Sedan är det olyckligt att det är samma grupp, den judiska församlingen, som har återkommit i hans klavertramp, det är klart att det ökar känsligheten i frågan. Med tanke på det borde han kanske tänka efter ännu mer på vad han säger. Han är en karismatisk person som har lätt för att prata och uttrycka sig. Baksidan är kanske att det ibland blir tokigt.
Gå till toppen